Druemarmelade

Marmeladen passer godt til blåmuggost, brie og chèvre

Foto: Camilla Næss / NRK

Deilig druemarmelade

Det er ikke grenser for hvor god druemarmelade man kan lage av de sureste druer. Legg til noen fiken, pærer og god vin, og du har en perfekt marmelade.

Slik gjør du

Men druene trenger slett ikke være sure heller. Vanlige blå druer fungerer ypperlig, og er du heldig og har egen drueranke i hagen, vet du nå hva du kan gjøre med druene til høsten.

Fjern stilk fra druer, men behold kjernene. De sørger for bedre holdbarhet. Del opp epler, pærer og fiken. Ha druer, epler og pærer i en kjele. La det frese litt under omrøring slik at det ikke setter seg fast. Hell over rødvin til frukten er dekket og la det koke opp.

Vask fikenen i kaldt vann. Del fiken i to og ha i fiken når det koker. Tilsett brunt sukker, vaniljestang og sitron, og rør godt mens det koker inn. Tilsett ristede hasselnøtter. La det koke til nesten all væske har fordampet og du har en tykk grøt. Kjør på med stavmikser eller kjøkkenmaskin om du vil ha en finere konsistens.

Hell over på sterile/kokte glass. Skru på tette lokk og sett glassene opp ned slik at det dannes vakum. Da holder marmeladen lengre, og du har til mange ostekvelder fremover.

Tips

Druer og fiken kokes til marmelade

Druer, fiken, pærer og vin kokes lenge og vel, til en nydelig marmelade.

Foto: Camilla Næss / NRK
  • Prøv gjerne både hasselnøtter og valnøtter i marmeladen.
  • Stjerneanis gir ekstra god smak.
  • Sukkermengden kan reduseres hvis druene er søte. Smak deg fram.

Kilde: Dag Tjersland i TV-serien «Hagen min»/NRK1