Rødløkskompott

Rødløkskompott er nydelig på kjøttpålegg, til vilt, steik og annen middag, på pølse og på hamburger.

Foto: Mari Rollag Evensen / NRK

Rødløkskompott

Rødløkskompott er ypperlig ved siden av søndagsmiddagen, men også til pølser og hamburgere. Tilbehøret har lang holdbarhet.

Slik gjør du

Skjær rødløken i tynne skiver. (Det er enklere hvis du først deler løken i to – kutt da fra topp til bunn).

Ha løkstrimlene i en kjele med lokk. Ha i litt av smøret eller oljen, og skru plata på litt over middels. Så snart løken har begynt å «svette», skrur du ned varmen, og setter på lokket. Rør om av og til, og sjekk at løken ikke blir brun. Det skal den ikke bli.

Når all væske er ute av løken, og den har blitt helt myk, skrur du opp varmen til litt over middels. Ha i mer smør, sukker og balsamico. Du kan bruke andre typer eddik, men balsamico er med på å lage den dype, røde fargen. (Du kan selvfølgelig også tilsette sukkerkulør).

La kjelen stå på komfyren, og rør om av og til. Rødløkskompotten er ferdig når væsken i bunnen av kjelen har fordampa, og kompotten er tykk og jevn. Smak til med salt og pepper, og ha eventuelt i mer sukker og eddik dersom du synes kompotten er litt «tam». Hvis du bruker en mild eddik, kan det godt hende du må bruke mer enn det som er oppgitt i denne oppskriften.

Tips

Rødløkskompott passer til det aller meste. Vilt, oksekjøtt, svinekjøtt, på junk som burgere og gode pølser, og i salat sammen med en skarp ost. Har du den på et reint glass, og lar den stå kaldt, har den lang holdbarhet.