Fem grunner til å spise mer fra geita Den kan mer enn å bare lage melk til brunost. Her er oppskrifter og gode argumenter for å spise mer geitost og geitekjøtt. Av Mari Rollag Evensen
Jamaican curry goat – jamaicansk geitegryte med karri Geitekjøtt fra Avernakø i Danmark blir gjort om til jamaicansk gryterett med karri når brødrene Price setter i gang. Kjøttet skal marineres natten over, så begynn i god tid.
Rødbetsuppe med knasende geitostsalat Rødbetsuppen som Tareq Taylor lager er helt jevn. Brødkrutonger, hvit geitost, syltede rødbeter, gresskarfrø og rosiner gir noe å bite i.
Bakt rødbetsalat med lun chèvre Lise Finckenhagen serverer rødbeter med lun chèvre, hasselnøtter, balsamico og honning. Bruk den som en smårett for seg selv, eller sammen med fisk eller kjøtt til middag.
«Julebeter» med stekt chèvre og revet pepperrot Middagen til jul MÅ ikke bestå av kjøtt. Denne retten serverer Christopher William Davidsen hvis han får en vegetarianer på besøk.
Marinert geitost Olje smakt til med urter gir ekstra smak til den hvite geitosten chèvre. Ella Grüssner Cromwell-Morgan serverer osten på små knekkebrød.
Salat med grønnkål, rognebærgelé, sylta grønnsaker og stekt ost Salat med høstgrønnsaker og terninger av rognebærgelé blir fargesprakende på tallerkenen, og smaker både søtt og syrlig.
Lun soppsalat med geitostkrem Tareq Taylor bruker flere forskjellige sorter sopp i sin oppskrift på lun soppsalat med agurk, mais, geitostkrem, kapers av ramsløk og flere sorter bete.
Risotto med hvit geitost og brokkoli Brokkolien, tomatene og chilien som Tareq Taylor bruker når han lager risotto er tørket. Men du lager den like godt med ferske råvarer. Helt mot slutten tilsettes den hvite geitosten, chèvre.
Brownie cupcakes med sjokoladefrosting Cupcakes har vært trendy en god stund, og det er ikke noe som er bedre enn å lage dem selv. Og så pynte dem med fristende sjokoladefrosting.
Kinesiske pannekaker med marinert svinekjøtt og sylteagurk Dette er en skikkelig god og gøy rett å by på. Myke, fine pannekaker som fylles med nydelig tilbehør. En konkurrent til fredagstaco?
Sprø eplepinner med lun karamelldipp Disse eplepaipinnene har en saftig kjerne og de er helt uimotståelige når du dypper dem i karamelldippen. Ved å bruke ferdige butterdeigsplater lager du dette på null komma niks.
Pizza med chorizo Pizza hører helgen til, og kan varieres i det uendelige, med ulike type bunner, hvit eller rød pizzasaus, og ulike typer toppinger. I denne oppskriften er det bitte litt grovt mel i pizzabunnen. Dette gir den mer tekstur og den metter litt ekstra. Oppskriften rekker til to pizzaer.
Bruk hver dråpe, så lenge melken er god. Vit at melken kan være holdbar lenge etter datoen på kartongen. Det er økonomisk og klokt å bruke alt. Vi feirer verdens melkedag med herlige oppskrifter på melk. Av Ingvill Bjorland