Fargerik fest for smaksløkene Klar for en skikkelig matfest? La deg rive med, og prøv deg på smakfull mat fra andre deler av verden med oppskriftene fra «Festen etter fasten». Av Ingvill Bjorland
Frisk og fristende myntete Ekte myntete er supergodt og sykt sunt. Den har blitt drukket i hundrevis av år og er like populær i dag. Ikke bare er den deilig, den er direkte god for helsa.
Lettvint baklava Søtt, sprøtt og syndig. Baklava er en av verdens mest populære kaker, og kan betegnes som nasjonalkake i mange land i Midtøsten.
Libanesisk fattoush Frisk og fargerik Fattoush-salat. Fattoush betyr «bondesalat». Denne fargeklatten består av grønnsaker, frukt og pitabrød. Og kanskje blir du kjent med det syrlige og viktige krydderet sumak for første gang.
Enkel tzatziki Tzatziki er består av tykk yoghurt og agurk. Lettvint å lage og passer til utallige retter. Nydelig som tilbehør til hjemmelaget focaccia, også godt til kjøtt- og fiskeretter, salater og som dipp til snacks.
Biryani med kylling Kylling biryani byr på møre kyllingbiter i krydret og smakfull saus. Biryani har sine røtter i Midtøsten, men er mest populær i Pakistan og India. En alt-i-ett-gryte av et festmåltid.
Pad thai Pad thai er en favoritt fra Thailand. Den er ikke vanskelig å lage, men krever litt arbeid. Resultatet blir himmelsk godt.
Baba ganoush Baba ganoush er en røykt auberginerøre som er en favoritt i Midtøsten. Passer perfekt til grillretter eller bare som dipp sammen med pitabrød.
Fasta betyr også mykje god mat Millionar av menneske over heile verda har starta ramadan. Men når sola går ned, då kjem den vedunderlege «fastematen» på bordet. – Festmat for oss alle. Av Ingvill Bjorland
Sukkerkringler Saftige og lubne kringler penslet med smør og dyppet i sukker. Kanskje ikke så rart at dette er barnas favoritt?
Marsipan, marsipan og marsipan Lise Finckenhagen lager tre sorter marsipan. Den helt enkle, den med pekannøtter og den uten sukker og melis.
Turboller i to versjoner: salte og søte Man skal gjøre det enkelt, mener kokk Torill Aardal Sonensen ved Josephines kafé. Hun smeller sammen en focacciadeig og kjøper fyllet ferdig. Da får hun kort tid på kjøkkenet og mest mulig tid ute i sola.
Helstekt laks med rosépepper, løksalat og rotfruktmos – Laks er en av mine favorittråvarer. Den er god, lett å tilberede, og inneholder massevis av gode fettsyrer, spesielt omega 3, sier Sara Begner. Her serverer hun laksen stekt i ildfast form og med masse løk ved siden av.
Pinnebrød Pinnebrød er en enkel måte å lage mat på tur. Barna kan være med å finne pinner, de kan være med å surre deigen og de kan holde pinnen over bålet eller grillen.