Biryani

Biryani eller biriani er fra det persiske ord berya som betyr stekt eller ristet. En deilig blanding med krydder, kjøtt, grønnsaker, og ris.

Foto: Zeinas Kitchen

Biryani med kylling

Kylling biryani byr på møre kyllingbiter i krydret og smakfull saus. Biryani har sine røtter i Midtøsten, men er mest populær i Pakistan og India. En alt-i-ett-gryte av et festmåltid.

Slik gjør du

Skrell og kutt poteter og gulrøtter i små terninger. Kok gulrøttene til de blir myke, og kok de frosne ertene en kort stund.

Varm opp rapsolje i en gryte til cirka 170 grader og friter potetterningene litt om gangen til de har fått en gyllen farge. Legg dem på tørkepapir så oljen kan renne av.

Bløtlegg rosinene i lunkent vann i cirka 15 minutter og sil av vannet etterpå.

Varm ovnen til 225 grader. Legg kyllinglårene i en ildfast form, krydre med 2 teskjeer biryanikrydder, 1 teskjee curry og paprikapulveret. Dryss over cirka 2 spiseskjeer olje og stek kyllingen midt i ovnen i cirka 45 minutter, til de er helt gjennomstekte.

Skyll risen i vann helt til vannet klarner. La deretter risen ligge i bløt i lunkent vann i minst 30 minutter. Hell av vannet og la risen renne godt av i en sil.

Kok opp 8 dl vann i en kasserolle, smuldre opp buljongterningene og rør om til de har løst seg opp. Sett til side.

Varm 5 spiseskjeer rapsolje i en stor gryte og stek den finhakkede løken noen minutter på middels høy varme.

Tilsett 1 spiseskje biryanikrydder og ½ teskje karrikrydder og stek videre 1 minutt. Ha risen forsiktig i kasserollen og tilsett buljongvannet. Vannet skal dekke risen med cirka 1 cm. Kok opp og senk varmen og la risen småkoker i 15-20 minutter under lokk. Tilsett mer vann underveis hvis det blir for tørt. Rør rundt i risen med en gaffel når den er ferdig.

Varm opp 2 spiseskjeer olje i en stekepanne og stek vermicelli-pastaen under stadig omrøring til den har fått en lysebrun farge. Pass på, den brenner seg fort. Tilsett 3/4 dl varmt vann og fortsett å røre til pastaen mykner. Tilsett mer vann ved behov.

Varm opp en stekepanne med litt olje og stek erter, gulrotterninger og poteter. Krydre med salt, pepper og ¾ teskje biryanikrydder. Legg til side.

Stek mandlene i litt olje til de har fått en gyllen farge. Tilsett rosinene og stek videre i 1 minutt.

Bland vermicelli, ris, grønnsaker, mandler og rosiner på et stort fat. La litt mandler og rosiner være igjen til pynt. Legg kyllinglårene på toppen og strø mandler og rosiner over.

Tips

Server sammen med en salat og tzatziki.

 Deilig aromatisk og saftig gryterett.

Deilig aromatisk og saftig gryterett.

Foto: Zeinas Kitchen

Kilde: Zeina Mourtada i Festen etter Fasten