En grillet lakseskive, potetsalat, en liten bolle med choronsaus og kål pakket i bakepapir på et bord fotografert rett ovenfra.

Bent Stiansens festmiddag med grillet laks, potetsalat, kål i pakke og tomatisert bearnaisesaus.

Foto: Sara Johannessen

Laks, choronsaus, potetsalat og en pakke med kål

Festmiddag med laks og kål på grillen fra Bent Stiansen. Potetsalaten lages med sennepsdressing. Sausen er en variant av bearnaise tilsatt tomat.

Slik gjør du

Grillet laks

Varm en grill opp til direkte grilling på sterk varme.

Vask lakseskivene og tørk dem. Salte og pepre og smør lakseskivene med olivenolje.
Grill lakseskivene 3 minutter på hver side. Server fisken umiddelbart.

Choronsaus

Choronsaus er en tomatisert bearnaise. Du lager en bearnaisesaus først, og tilsetter frest tomatpuré og terninger av plommetomater ved serveringen.

Ha smøret i en kjele og la det smelte på svak varme til smøret er smeltet og har skilt seg i fett og hvitt melkestoff. Skum av fettet og hold det varmt ved ca. 60 grader. Melkestoffet kastes.

Ha finhakket sjalottløk, eddik, vann, knust pepper i en kjele og kok ned til ½ dl. Dette has i glass eller stålbolle. Jeg siler ikke ifra hakket løk og knust pepper, det gir litt ekstra «bitt» i sausen. Sett bollen over en kjele med kokende vann. Ha i eggeplommene og pisk som en gal til du får et tykt gult skum. Når skummet tykner er det varmt nok, ca. 70 grader.

Ta bollen av kjelen og sett den 20 sekunder i kaldt vann i vasken for å stoppe kokingen. Sett nå bollen på en våt klut et stabilt sted. Begynn å spe med det varme smøret og pisk det godt inn. Start med noen dråper og øk dosen med smør etter hvert. Pass på at du får arbeidet inn alt smøret før du tilsetter mer.

Når alt smøret er spedd inn i sausen og du har fått en tykk saus, smakes den til med hakket estragon, salt, sukker og worcestershiresauce.

Hold sausen varm ved siden av komfyren til bearnaisen skal serveres. Blir sausen for tykk, kan den tynnes ut med noen teskjeer varmt vann.

Fres tomatpuré i en kjele i ett minutt for å få en rundere smak. Tilsett tomatpuré og terninger av plommetomat i sausen. Server.

Grønnsakpakke med sommerkål og neper

Del sommerkålen i fire båter. Skrell nepene og del i tynne skiver.

Legg doble ark med bakepapir eller al-folie på et bord. Ha på en bit kål og biter med neper. Legg flatpersille på toppen. Dryss med salt og pepper. Tilsett en spiseskje smør og et par spiseskjeer vann pr. pakke.

Pakk al-folien sammen til en luftig ball og grill på grillen i 10 minutter på direkte varme så grønnsakene blir gjennomkokte og møre.

Lun nypotetsalat med sennep og gressløk

Kok potene møre i saltet vann i 15 – 20 minutter. La de avkjøles litt, slik at de kan skrelles og skjæres i skiver. Legg potetskivene på et serveringsfat eller i en bolle.

Lag dressingen. Ha de to sennepene i en blandebolle med eddik, hakket sjalottløk, salt og kvernet hvit pepper. Rør sammen og spe med olivenolje og solsikkeolje i en tynn stripe under kraftig pisking. Smak til sausen og hell over potetene som fremdeles er lune.

Dryss med masse hakket gressløk ved servering.

Tips

Choronsaus-tips

Choronsaus med tomatbiter på toppen i en metallskål på et lyseblått brett.

Choronsaus serveres med tomatbiter på toppen.

Foto: Sara Johannessen

Det finnes estragon nedlagt på eddik. Den er fin å bruke i stedet for frisk estragon. Da erstatter du halve vineddikmengden med den.

Choronsausen er oppkalt etter den franske kjøkkensjefen Alexandre Etienne Choron (1837-1924).

Forberedelse

  • Laksen kan renses dagen før
  • Grønnsakpakkene kan pakkes dagen før
  • Potetsalaten og sausen må lages samme dag

Kilde: Bent Stiansen i «Gratulerer med dagen!»/NRK