Bløtkake med masse bringebær på toppen og hasselnøttflak på siden.

Du kan gjøre klar flere ting på forhånd, både hasselnøttflakene, sukkerbrødet og vaniljekremen.

Foto: Jan-Kristian Vikeiane Schriwer / NRK

Bringebærbløtkake med vaniljekrem og hasselnøtter

Denne nydelige bløtkaken pleide moren til Bent Stiansen å lage hver 17. mai. Laget med ville bringebær de hadde plukket året før. Lag deg et søtt, saftig og lekkert bringebæreventyr på festbordet.

Slik gjør du

Sukkerbrødet

Varm oven til 165 grader varmluft.

Knekk eggene og mål dem opp i et desilitermål. Hell dem i en piskebolle.

Mål opp like mye sukker som egg i antall desiliter. Pisk til eggedosis.

Mål opp like mye finbakstmel i antall desiliter som egg. Sikt melet i eggedosisen sammen med bakepulver.

Vend melet forsiktig inn i eggedosisen.

Smør en springform på 24 centimeter i diameter med smør og mel den langs de smurte kantene.

Ha i sukkerbrødrøren og stek kaken ved 165 grader i 45 minutter.

Tas ut av formen og vendes på en rist. Ta av springformen og avkjøl sukkerbrødet.

Vaniljekrem

Kok opp 4 dl melk med sukker og en delt og utskrapet vaniljestang (frøene brukes selvsagt også).

Ha eggeplommer med maisennastivelse og 1 dl melk i en bolle, rør godt om slik at maisennastivelsen blander seg godt inn i melken og eggeplommene.

Spe den kokende vaniljemelken over eggeblandingen og rør godt om.

Hell røren tilbake i kjelen og kok opp under kraftig omrøring. Kok til kremen tykner og blir en deilig gul vaniljekrem.

Kremen presses gjennom en sil.

Legg gelatinplatene i kaldt vann i tre minutter. Klem ut vannet og bland gelatinplatene med den varme vaniljekremen.

Dekk vaniljekremen med plastfolie og sett kaldt, gjerne over natten i kjøleskap.

Viktig: Vaniljekremen må være helt kald før den blandes med pisket kremfløte.

Når kaken skal monteres piskes vaniljekremen smidig med en mikser.

Kremfløte pisket til lett pisket krem og tilsettes vaniljekrem.

Pisk godt sammen til en tykk krem.

Fyll

Varm oven til 180 grader varmluft.

Legg hasselnøttflakene eller mandelflakene på et stekebrett.

Stek de i ovnen ved 180 grader varmluft i cirka 3 minutter til de er lysebrune.

Avkjøl.

Rør sammen 300 g bringebær med 100 g sukker til rørt bringebærsyltetøy.

Montering

Del sukkerbrødet i tre deler.

Legg nederste lag på et kakefat og smør det med halvparten av bringebærsyltetøyet.

Legg på en 1/3 av vaniljekremen, og fordel fint utover.

Legg på neste lag med sukkerbrød og smør på resten av bringebærsyltetøyet.

Ha på 1/3 av vaniljekremen og fordel utover kaken.

Legg på siste lokk av sukkerbrødet.

Fordel den siste 1/3 del av vaniljekremen på toppen av kaken og pent rundt kantene av kakene.

Legg på de ristede hasselnøttflakene på siden av bløtkaken.

Pynt med masse friske bringebær på toppen av kaken, og server.

Tips

Du kan gjøre klar flere ting på forhånd: Hasselnøttflakene kan stekes en til to dager før. Stek gjerne sukkerbrødet en til to dager før. Sukkerbrød kan med hell fryses.
Lag grunnkremen til vaniljekremen dagen i forveien.

Norge har bursdag, og igjen kan vi feire nasjonaldagen. Bli med på skikkelig 17. mai-feiring fra hele landet!

Se Bent Stiansen sette sammen bløtkaken i TV-sendingen på 17. mai 2023.

Kilde: Bent Stiansen i «Gratulerer med dagen!»/NRK