Litt større bilde av butterdeigsterter med kylling, asparges, sopp og kremet gressløksaus.

Luftige og sprø kyllingterter er supre til selskap. Terter av butterdeig krever liten innsats, ser lekre ut og smaker skikkelig godt.

Foto: Sara Johannessen

Butterdeigsterter med kylling, asparges, sopp og kremet gressløksaus

La det bli dagen for smakfulle små butterdeigsterter. Fylt til randen av kyllingstuing, sopp og asparges er disse herlighetene perfekte til frokost, brunsj eller små festkvelder.

Slik gjør du

Butterdeigsterter

Varm ovnen til 180 grader varmluft. Tin butterdeigsplatene.

Pensle de med eggeplommer og dryss med sesamfrø.

Del platene i to og skjær halvt ned i butterdeigen en centimeter inn fra kanten på alle fire sidene. Slik markerer du i butterdeigen til et lokk.

Sett minimum åtte ustekte terter på et stekebrett med bakepapir. Stek tertene i 15 minutter ved 180 grader varmluft.

Når de er stekte og høyt hevede avkjøles de på en rist.

Kyllingstuing

Legg kyllingen i en kjele og tilsett kaldt vann til den dekker hele kyllingen. Ha i salt, pepper, laurbærblad, en hel skrelt løk og en hel skrelt gulrot.

Kok opp, og skum urenheter vekk fra overflaten av kraften. Småkok kyllingen under lokk i 45 minutter til den er gjennomkokt.

Ta den kokte kyllingen ut av kjelen og la den kjølne. Sil av kraften.

Grønnsakene

Skrell asparges fra midten av aspargesen og ned mot bunnen av den. Kutt aspargesene i biter på 3 centimeter.

Del frisk sopp i biter på cirka 2 centimeter.

Kok sopp og asparges i kyllingkraften i 2 minutter. Ta de ut av kraften og legg på en tallerken til avkjøling.

Sausen

Kok ned kraften til fire dl.

Smelt smøret i en kjele og tilsett hvetemel. Rør om og spe med varm kraft til en tykk saus.

Tilsett fløte og kok sausen i fem minutter.

Ferdigstilling

I mellomtiden tas skinnet av kyllingen og kyllingkjøttet renses fra skroget. Del kyllingkjøttet i biter på 2 til 3 centimeter.

Når kyllingsausen er kokt ferdig, smakes den til med sitronsaft, salt og pepper.

Ha kyllingkjøtt, asparges og sopp i sausen og kok opp.

Tilsett masse finhakket gressløk.

Ta en liten grønnsak-kniv og skjær ned i terten der du har markert for lokket. Ta lokket opp, og skrap ut den myke litt ustekte butterdeigsinnmaten.

Fyll kyllingstuingen i i de uthulede butterdeigstertene.

Sett på lokket til pynt, anrett med asparges og gressløk, gjerne også gressløkblomster.

Tips

Nærbilde av butterdeigsterter med kylling, asparges, sopp og kremet gressløksaus på hvit tallerken.

Du kan også kjøpe ferdige «butterdeig-tarteletter» eller butterdeigsskjell og bruke de i stedet for å lage selv. Det gjør de i Danmark, «tarteletter» med høns og asparges er en nasjonalrett i vårt broderland.

Foto: Sara Johannessen

Forberedelser

  • Butterdeigstertene kan stekes og uthules dagen før. Før servering varmes de to minutter i ovnen ved 180 grader varmluft.
  • Kyllingen kan kokes dagen før, renses og deles i biter.
  • Grønnsakene kan skrelles og kuttes opp dagen før. Kok grønnsaker og saus samme dag.
  • Du kan også bruke scampi, reker, røkelaks, blåskjell og kyllingsalatkjøtt i stuingen

Kilde: Bent Stiansen i «Gratulerer med dagen!»/NRK