Skalldyrsalat med lun smørbakt villreker, reker og artisjokker. Estragondressing ved siden.

Med riktige ingredienser og kryddere kan salat gjøres til et gourmetmåltid

Foto: Sara Johannessen

Lun skalldyrsalat med artisjokker og estragondressing

Dette er salaten du spiser «til fint». Her er mye god smak, og estragondressing tar salaten til nye høyder.

Slik gjør du

Salaten

Ha alle ingrediensene i en stor bolle og bland lett med olivenolje, sitronsaft, salt og pepper rett før servering.

Syltede artisjokker

Du starter med å skjære av stilken på artisjokken. Skjær så 3 centimeter av toppen.

Ta en liten, men skarp kniv og skjær av bladene akkurat der de stikker ut av artisjokkbunnen. La det lysegrønne kjøttet sitte på bunnen.

Fortsett slik rundt hele artisjokken.

Når artisjokken er ferdig renset, smøres den inn med sitronsaft og has i vann som er blandet med salt, krydderne, olivenolje, resten av sitronsaften og et halvt sitronskall.

Rens hvitløk, sjalottløk og skjær i pene skiver, og ha i kjelen.

Kok artisjokkene i cirka 15 minutter til de er møre.

La de avkjøles i laken gjerne natten over.

Ta artisjokkene ut av kokelaken og del i 8 båter.

Fjerne hårene i midten av artisjokken, og kast hårene.

Anrett artisjokkbåtene på fat med urtene og grønnsakene de er kokt med.

Legg på lune biter med smørbakt hummer og pynt med blandet salat.

Estragondressing

Bland alle ingrediensene og smak til dressingen.

Pynt salaten med artisjokkbiter og server estragondressing til. Godt brød passer til.

Tips

Forbered gjerne artisjokkene dagen i forveien.

Kilde: Bent Stiansen i «Gratulerer med dagen!»/NRK