Lammeskanker i curry

Lammeskanker i curry.

Foto: Tone Rieber-Mohn / NRK

Lammeskanker i curry

Lammeskanker er nydelig mat når de får koke lenge. Lise Finckenhagen har en litt mer eksotisk tilnærming med indiske krydder.

Slik gjør du

Krydre lammeskankene med salt og kvernet pepper.

Rens og skjær løken i tynne skiver. Riv hvitløken. Rens og hakk chilien. Rens og skjær paprikaen i små biter.

Bruk en støpejernsgryte eller lignende, som er akkurat så stor at lammeskankene får plass, og brun skankene godt på alle sider. Løft skankene ut av gryten så lenge. Tilsett en god klunk olje og fres løken over middels varme til løken blir bløt og gyllen (cirka 20 minutter), rør ofte.

Tilsett hvitløk, ingefær, chili og paprika. Fres videre under omrøring i cirka 3 minutter. Tilsett smør og resten av krydderiene, og fres det hele videre i et par minutter. Rør inn tomatpuré, ha i knuste tomater og 2-3 dl vann. Gi sausen et oppkok og legg lammeskankene over i sausen. Sausen skal så vidt dekke kjøttet, ha eventuelt i en skvett med vann hvis nødvendig. Legg på lokk og la skankene syde/putre på svak varme i cirka 3 timer, eller til kjøttet er helt mørt. Rør med jevne mellomrom slik at ingenting fester seg i bunnen av gryten.

Løft de ferdigkokte skankene opp av sausen. Kjør sausen jevn med en stavmikser (hvis ønskelig). Virker sausen tynn kan du la den koke til passe tykkelse. Juster smaken hvis nødvendig, smak den gjerne til med noen dråper sitronsaft, Kanskje trenger den litt mer salt også.

Tilsett fløte eller kokosmelk og la sausen småputre i noen minutter. Legg lammeskankene tilbake i sausen og dryss over nøtter og koriander før servering.

Tips

Lammeskanker i curry serveres med kokt ris, raita, chutney, nanbrød eller roti.

Kilde: Lise Finckenhagen radioprogrammet «Holm» på NRK P1+