Tataki med laks og ørretrogn

Lekre skiver av laks som er stekt raskt i varm panne servert med tatakisaus, sesamsaus, ørretrogn og vårløk.

Foto: Fra TV-serien «Munter mat» / DR

Laksetataki med sesamsaus og ørretrogn

Laksetataki med en nordisk vri, toppet med ørretrogn og servert med sesamsaus og tatakisaus med pepperrot, hvitløk og revet sitronskall.

Slik gjør du

Fødevarestyrelsen i Danmark anbefaler at all fisk som skal serveres rå først bør være frosset, så man er 100 prosent sikker på å unngå parasitter. Det er naturligvis opp til den enkelte å følge anbefalingen eller ikke.

Bland eddik og rørsukker sammen i en skål og sett den til side for å trekke.

Rist sesamfrøene i en panne før de has i en morter og knuses sammen med litt flaksalt.

Når blandingen av eddik og rørsukker har stått en stund er den klar for å få selskap av hjemmelaget soppsoya og ristede sesamfrø. (Se oppskrift på soppsoya her: nordisk sashimi). Sesam- eller gomasausen smakes til og skal ha passende konsistens og smak. Er den for tykk kan man eventuelt spe den med litt vann. Smaken kan justeres med litt syre i form av mer eddik eller sitronsaft, sukker og salt.

Tørket sopp og flaksalt males til pulver i morteren. Soppsaltet drysses utover et skjærebrett så laksestykket kan rulles i saltet før det smakes til med litt nykvernet pepper.

Laksen stekes raskt i olje på en glovarm panne, maks 30-40 sekunder på hver side. Laksen legges til side for å avkjøles. Hvis det går lang tid til laksen skal serveres kan den med fordel vente i kjøleskapet før den skjæres opp.

Mens laksen avkjøles blandes tatakisausen som består av finrevet pepperrot, finrevet hvitløk, et par spiseskjeer hjemmelaget soppsoya og revet sitronskall. Tatakisausen smakes til og har en passende konsistens som kan justeres med soppsoya.

Ha tatakisausen på serveringsfatet, legg oppskåret laks oppå, hell over sesamsausen og pynt med finhakket vårløk og ørretrogn.

Tips

Kilde: Brødrene Price i TV-serien «Munter mat - en nordisk odyssé»/DR