Laster innhold, vennligst vent..
Nordisk sashimi

Tynne skiver laks og sik, grønnsaksrull med lakserogn, brokkoli og pepperrot servert på en isblokk.

Foto: Fra TV-serien Hygge i Strömsö/YLE / YLE

Nordisk sashimi

Enkelt, estetisk og eksakt. Det er det japanske kjøkkenet beskrevet med tre ord, ifølge Paul Svensson. Sashimi er ikke noe unntak, en japansk matrett som til vanlig inneholder rå fisk, soya, wasabi og syltet ingefær. Nå byttes ingrediensene ut med nordiske varianter: soppsoya, pepperrot og syltet agurk.

Slik gjør du

Frossen laks og gravet/frossen sik

Rens laksen for bein og skjær bort fettkanten. Grav siken. Ha fiskene i frysen. Ta fiskene ut av fryseren. Skjæres i ca. 5 mm tykke skiver mens fisken ennå er litt frossen.

Det anbefales at fisken fryses i to døgn før den spises.

Små grønnsaksruller

Skrell agurken og skjær den i to på langs. Skjær i tynne skiver med ostehøvel eller mandolin. Kok opp eddik, sukker og vann. Legg i agurkskivene og la det trekke i en time. Sil av eddiklaken.

Finhakk sjalottløk og skjær eplet i små biter. Bland sammen. Rull røren inn i agurkskivene. Ha lakserogn på toppen.

Brokkolistilker med ristede brokkoliblomster

Skjær blomstene av brokkolien og lag smuler. Skjær stilken i helt tynne skiver og legg i iskaldt vann. Varm opp stekepannen og stek blomstene veldig raskt i solsikkeolje og salt.

Ha stilkene ut av vannet og la dem renne av seg. Strø over sprøstekte brokkoliblomster.

Dessuten

Riv pepperroten.

Soppsoya

Skjær soppen i tynne skiver. Ha på salt og la det stå og trekke en stund. Legg alt utover en langpanne. Ha på litt vann og dekk så med plastfolie. Bakes i ovnen på 70 °C over natten. Ta ut og sil av. Reduseres til ønsket styrke.

Dypfryste tallerkener

Finn en passe rektangulær form ca. 30 - 40 cm lang. Ha på vann og legg i nordiske vekster. Ha i fryseren over natten. Ta ut og server fisk, grønnsaksrull, brokkoli, en liten haug finrevet pepperrot og soya på den frosne tallerkenen.

Kilde: Paul Svensson i TV-serien Hygge i Strömsö/YLE