Laster innhold, vennligst vent..

Denne julepynten er til å spise opp

Glem plast, tøy og glass. Vakker og miljøvennlig julepynt kan du lage av det du finner i kjøkkenskuffen, krydderhylla og tørrmatskapet.

Honninghjerte - bordkort

Mette Blomsterbergs honningkakedeig kjevles til litt tjukke kaker, som steikes som andre småkaker. Skriften på bordkorta lages av melis og eggehvite, og farges med konditorfarge hvis du vil.

Foto: Mads Svaneborg / DR

Svært mye av verdens julepynt er lagd i Kina – av plast og langsomt fornybare ressurser – men slik trenger det ikke å være. Du kan finne nydelig og i all hovedsak klimavennlig pynt til dørkransen, julebordet og bordkort på kjøkkenet ditt.

I TV-programmet Jul hos Mette Blomsterberg, første gang sendt på NRK seinhøsten 2015, lagde den kjente, danske konditoren en rekke flotte dekorasjoner basert på matvarer. I denne artikkelen har vi samla seks oppskriftene hennes. Alle er på flott pynt som du enten kan spise, eller som i det minste er lagd av spiselige råvarer.

1. Bordkort av honningkaker

Lag deig og kjevle litt tjukke kaker. Steikes som andre småkaker, og kan oppbevares i et par uker. Glasuren til navna lages av melis, eggehvite og konditorfarge.

2. Pyntekringler og gavelapper av trolldeig

Glem de glorete til-og-fra-lappene du kjøper på Nille. En julegave med hjemmebakt gavelapp sjarmerer de fleste, nesten uansett hva som er inni. Vi anbefaler ikke å spise trolldeig, i alle fall ikke uten rikelig med vann i nærheten, men den er i alle fall mindre giftig enn plastjulepynten fra Kina.

3. Borddekorasjon med epler

Mette Blomsterberg fyller små potter med oasis, pynter med mose og annet grønt, legger oppi små, røde epler og drysser glitter over.

Dekorasjon med epler
Foto: Mads Svaneborg / DR

4. Dørkrans med stjerneanis, kanel og appelsiner

Hvis du tror du bare kutter opp appelsin og klistrer på krydderet med limpistol, har du ikke sett konditoren Blomsterberg i aksjon.

Dørkrans med tørkede appelsiner
Foto: Mads Svaneborg / DR
Mette Blomsterberg

Mette Blomsterberg.

Foto: Mads Svaneborg / DR

Appelsinene skjæres i tynne skiver, dyppes i sukkerlake og tørkes i ovnen i minst tre timer på 50 grader. En stjerneanis, ei kanelstang og ei appelsinskive sys så sammen med nål og tråd, og festes til kransen til slutt.

Advarsel: De to siste eksemplene på spiselig bordpynt kommer ikke til å få ligge særlig lenge!

5. Julenisser av marsipan

Julenissene, som er trekanter av marsipan med konditorfarge, marsipanskjegg og sjokoladesider, er ikke lagd på en dag. Hvis du har det varmt hjemme, bør de ikke ligge ute særlig lenge, men det er det kanskje heller ingen fare for?

6. Marsipangriser

De kan se umulige ut, men om du lager kroppene, trynene, ørene og halene hver for seg, er det oppnåelig. En anelse melis, en anelse eggehvite og en anelse smelta, mørk sjokolade blir øynene.

Vil du ha flere oppskrifter fra Mette Blomsterberg? Her finner du oppskriftene fra Det søte liv, og her er oppskriftene fra Det søte juleliv.