Svært mye av verdens julepynt er lagd i Kina – av plast og langsomt fornybare ressurser – men slik trenger det ikke å være. Du kan finne nydelig og i all hovedsak klimavennlig pynt til dørkransen, julebordet og bordkort på kjøkkenet ditt.
I TV-programmet Jul hos Mette Blomsterberg, første gang sendt på NRK seinhøsten 2015, lagde den kjente, danske konditoren en rekke flotte dekorasjoner basert på matvarer. I denne artikkelen har vi samla seks oppskriftene hennes. Alle er på flott pynt som du enten kan spise, eller som i det minste er lagd av spiselige råvarer.
1. Bordkort av honningkaker
Lag deig og kjevle litt tjukke kaker. Steikes som andre småkaker, og kan oppbevares i et par uker. Glasuren til navna lages av melis, eggehvite og konditorfarge.
- OPPSKRIFT: Honninghjerter
2. Pyntekringler og gavelapper av trolldeig
Glem de glorete til-og-fra-lappene du kjøper på Nille. En julegave med hjemmebakt gavelapp sjarmerer de fleste, nesten uansett hva som er inni. Vi anbefaler ikke å spise trolldeig, i alle fall ikke uten rikelig med vann i nærheten, men den er i alle fall mindre giftig enn plastjulepynten fra Kina.
- OPPSKRIFT: Julepynt av trolldeig
3. Borddekorasjon med epler
Mette Blomsterberg fyller små potter med oasis, pynter med mose og annet grønt, legger oppi små, røde epler og drysser glitter over.
- LES MER: Slik lager du epledekorasjonen
4. Dørkrans med stjerneanis, kanel og appelsiner
Hvis du tror du bare kutter opp appelsin og klistrer på krydderet med limpistol, har du ikke sett konditoren Blomsterberg i aksjon.
Appelsinene skjæres i tynne skiver, dyppes i sukkerlake og tørkes i ovnen i minst tre timer på 50 grader. En stjerneanis, ei kanelstang og ei appelsinskive sys så sammen med nål og tråd, og festes til kransen til slutt.
Advarsel: De to siste eksemplene på spiselig bordpynt kommer ikke til å få ligge særlig lenge!
5. Julenisser av marsipan
Julenissene, som er trekanter av marsipan med konditorfarge, marsipanskjegg og sjokoladesider, er ikke lagd på en dag. Hvis du har det varmt hjemme, bør de ikke ligge ute særlig lenge, men det er det kanskje heller ingen fare for?
- OPPSKRIFT: Marsipanjulenisser
6. Marsipangriser
De kan se umulige ut, men om du lager kroppene, trynene, ørene og halene hver for seg, er det oppnåelig. En anelse melis, en anelse eggehvite og en anelse smelta, mørk sjokolade blir øynene.
- OPPSKRIFT: Marsipangriser