Marsipanjulenisser

Julenisser laget av trekanter av marsipan, malt med rød farge, og pyntet med glasur og sjokolade.

Foto: Mads Svaneborg / DR

Marsipanjulenisser

Disse julenissene er ikke noe du lager på en dag. Den danske konditoren Mette Blomsterberg tar deg gjennom oppskriften på marsipanjulenisser steg for steg.

Slik gjør du

Dag 1: Kropper, skjegg og neser

Kna marsipanen smidig med hendene. Kjevle den ut i litt melis. Den skal bli ett langt stykke som er 12 cm bredt og 1,2 cm tykt. Skjær til øverst og nederst, så kantene er helt rette. Skjær ut høye trekanter med en skarp kniv.

Mal den øverste og den nederste tredelen rød med en liten pensel. La de malte marsipantrekantene få lufttørke uten å være tildekket til neste dag.

Kna marsipanrestene sammen, og kjevle dem tynt ut i litt melis. Stikk ut runde, bølgete sirkler til skjegg i en bredde som passer trekantene. Skjær toppen av sirklene.

Bland en liten klump marsipan med rød konditorfarge. og trill ut små, runde fine neser til nissene. La skjegg og neser lufttørke til neste dag.

Dag 2: Sjokolade og glasur

Temperer sjokoladen på denne måten: Hakk sjokoladen fint, eventuelt i en minihakker. Smelt litt mer enn halvparten forsiktig i en skål over varmt vannbad (ikke kokende) til 48-50 grader. Ha i den andre halvparten av den finhakkede sjokoladen i en annen litt stor skål. Hell halvparten av den smeltede sjokoladen i skålen med den finhakkede sjokoladen, så de to stille og rolig smelter sammen under omrøring. Ha i mer av den smeltede sjokoladen bare hvis det er nødvendig. Den nå tempererte sjokoladens arbeidstemperatur er 31-33 grader. Hvis den blir over 34 grader må det tempereres på ny. Gjør en liten test for å sikre deg at sjokoladen vil herde, og at tempereringen har lyktes.

Tøm den tempererte sjokoladen i en flat skål, som har god plass til å dyppe i. Dypp forsiktig de malte marsipantrekantene i den tempererte sjokoladen, og sett dem til å dryppe av på bakepapir. Sett dem et øyeblikk i kjøleskapet, til sjokoladen har herdet.

Glasur

Sikt melisen i en skål. Ha i litt eggehvite og pisk den til en luftig, kritthvit glasur med en håndmikser. Glasuren skal være så stiv at den ikke flyter sammen, når du rører i den. Tilsett litt mer eggehvite om nødvendig.

Lim skjegget på kroppene med en liten klatt glasur. Brett et kremmerhus av bakepapir og ha i glasur. Sprøyt en dusk på toppen og en kant nederst på nissens lue. Lag øyne og barter som på bildet. Sett nesen i barten mens den fortsatt er fuktig.

Smelt litt sjokolade i vannbad. Ha smeltet sjokolade i et lite kremmerhus av bakepapir og sprøyt på pupiller til øynene og øyenbryn.

La julenissene tørke helt i minimum to timer.

Kilde: Mette Blomsterberg i TV-serien Jul hos Mette Blomsterberg