Ostekake til dessert

Hver desserttallerken har fått et lag av kirsebærgelé før ostekakene settes oppå.

Foto: Mads Svaneborg / DR

Ostekake i porsjonsform

Amerikansk cheesecake laget som dessert i hver sin sylinderform. Mette Blomsterberg lager små ostekaker med kjeksbunn, ostekrem og kirsebærgelé.

Slik gjør du

Kjeksbunner

Sett sylinderformene på en flat tallerken eller fat, og legg i plaststrimlene sånn at de ligger opp til kanten i alle formene.

Smelt smøret i en liten gryte, så det akkurat smelter. Knus kjeksene, og bland dem godt med smeltet smør. Ha massen i bunnen av hver form, og press kjeksmassen godt ned. Sett bunnene i kjøleskapet.

Ostekrem

Legg gelatinen i bløt i en halv liter kaldt vann i 30 minutter. Ha kremost og crème fraîche i en stor skål. Vask sitronen, og riv skallet fint ned i skålen. Press saften av en halv sitron gjennom en sikt ned i skålen. Skjær vaniljestangen på langs, og skrap ut frøene med en liten kniv. Legg den tomme vaniljestangen til side til bruk i kirsebærgeleen. Bland frøene sammen med melis med kniven. Ha vaniljesukkeret i skålen og pisk alt godt sammen til en jevn, glatt krem.

Vri gelatinen, og ha den i en liten gryte med tre spiseskjeer av kremen. Smelt gelatinen på middels varme, mens du holder fingeren ved bunnen av gryten. Ta gryten av varmen når bunnen blir for varm å ta på. La blandingen avkjøles til 40-50 grader. Ha så i tre spiseskjeer til av kremen over i gryten og pisk kraftig. Hell så dette over i skålen med krem, og vend det raskt sammen. Ha kremen i en engangs sprøytepose. Sprøyt kremen i sylinderformene over den kalde kjeksbunnen. Stopp en halv centimeter fra kanten, så det blir plass til litt gelé. Sett kakene i fryseren i en til to timer. Imens lager du kirsebærgeleen.

Kirsebærgelé

Legg gelatinen i bløt i en halv liter kaldt vann i 30 minutter. Kok kirsebær, vann, sukker, saften av sitronen og den tomme vaniljestangen kort opp, til alt sukkeret er oppløst. Ta gryten av varmen.

La kirsebærlaken stå og trekke noen minutter. Hell kirsebærsaften gjennom en saftpose eller et oppvridd, rent kjøkkenhåndkle i en sikt. Vri gelatinen, og ha den i den klare saften. Rør forsiktig til gelatinen har smeltet. Vent til gelésaften er 35 grader før du heller den over de iskalde ostekakene. Sett kakene i kjøleskapet i minst tre timer eller gjerne til neste dag.

Resten av geleen helles forsiktig opp i de seks små tallerkenene som kakene skal serveres på senere.

Karamellstrå

Smelt isomalten til den er flytende og glassklar i en liten gryte. Ta gryten av varmen og la den klare karamellen avkjøles litt, til konsistensen er litt seig.

Dypp en spiseskje i den seige karamellen, og trekk lange striper karamell på et stykke bakepapir eller en bakematte. Lag mange, så du kan velge de fineste. La stråene avkjøles helt, og knekk dem i lengder på omtrent 15 centimeter.

Servering

Ta kakene ut av formene, og dra av plasten mens kakene ennå er iskalde. Sett de seks små tallerkenene med gelé på seks litt større tallerkener. Sett de seks kjøleskapskalde ostekakene på midten av hver gelé. Stikk stråene forsiktig i kakene, og server etter ti minutters tid.