Sparer 30.000 på tannlege i utlandet

Norske tannturister reiser utenlands, og sparer flere titusener av kroner på tannbehandling. Sjekk hvor i utlandet tannlegen er billigst.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Omfattende tannbehandling kan være rådyrt. Det er gjerne nordmenn med svært dårlige tenner som blir tannturister. De kombinerer ferie med besøk hos tannlege. Det er gjerne så billig at de både får råd til hvite tenner, hotellopphold og shopping i utlandet.

Tannturister

- En stor del befolkningen går ikke til tannlegen fordi de mener det er for dyrt. 100.000 søker billigere løsninger i utlandet, sier tannlege Magnus Kjelsberg ved Euroclinic i Oslo, til NRK Forbrukerinspektørene.

Tannreisen bestiller de med noen tastetrykk. Det dukker stadig opp nye nettsteder på norsk fra tannleger i Europa og Asia. Tannreisearrangøren ordner alt fra flybillett og hotell, til bestilling av time hos tannlege.

(Artikkelen fortsetter under bildet)


Prisundersøkelsen

Reklamerer for tanntjenester

Utenlandske tannklinikker med nettsider på norsk skreddersyr tannreiser.

Foto: Skjermdump / Fedasz dental

NRKs Forbrukerinspektørene har undersøkt hva det vil koste å få seks tannkroner og et implantat i munnen i forskjellige land. Stikkprøver ble gjort ved at et begrenset antall klinikker ble kontaktet. Undersøkelsen kan derfor bare antyde forskjellig prisnivå for tannlegetjenester i ulike land.

Det er også umulig å gi nøyaktig pris uten å se tennene til pasientene først. Behandlingen må utføres av en offentlig godkjent tannlege, og materiellet skal følge internasjonale krav.

Les også: Slik unngår du dårlig ånde

30.000 spart

Vi har spurt hva tannbehandlingen koster ved klinikker som markedsfører tannreiser. Det er land som Polen, Ungarn, Estland, Tyrkia og Thailand. Dette sammenligner vi med prisene ved to lavprisklinikker i Norge og Sverige. Det viser seg å være enorme forskjeller mellom billigst og dyrest i undersøkelsen.

For seks tannkroner og et implantat sparer de smarteste tannturistene nesten 30.000 kroner! Det kan holde til en ferie for hele familien!

Hele resultatat av pristesten ser du i bildegalleriet rett under her til høyre.

- Kom til oss!

De fleste klinikkene i undersøkelsen advarer mot useriøse tannleger i utlandet som tilbyr billig, men dårlig tannbehandling. Men samtlige klinikker hevder at de selv har dyktige tannleger, og materiell og utstyr av høy kvalitet.

Det er stor konkurranse om tannpasientenes lommebok, og alle klinikkene skryter av hva de kan tilby. Vi har bare testet priser, og ikke forskjellen i kvalitet ved ulike klinikker.

LES OGSÅ:

Polen

Polen er en av de mest populære reisemål for norske tannturister. Grunnen er kort avstand og billige flybilletter, hotell og tannleger. Norske agenter syr sammen pakkereiser for tannpasienter til Krakow. Denpro.no sendte 140 nordmenn med dårlige tenner til klinikken Indexmedica i fjor.

- All behandling blir utført av spesialister. Lav pris går ikke ut over kvaliteten, sier Dan Stensen i Denpro.

Andre arrangerer tannreiser til den polske byen Gdansk. Tannreisarrangøren vi kontaktet har skreddersydde nettsider på flere språk – blant annet norsk. Klinikken Miladent tar imot 250 nordmenn i året , og tallet er økende.

- Noen tannklinikker i utlandet tilbyr billige implantater som kan gi komplikasjoner. Vi bruker bare bra og dyrt utstyr, sier Reinhard Pletzer i Godenta.

Ta vår tanntest: Slurver du med tannhygienen?

Ungarn

Budapest har lenge vært et favorittland for norske tannturister. Stadig flere ungarske tannleger vil ha en bit av det norske markedet. Klinikken Fedasz i Budapest har nettopp fått en norsk nettside, reklamer på norsk TV og frister med gratis opphold.

- I Norge er vi noe nytt, men vi har årelang erfaring med tannreiser i utlandet, sier Sofia Smida i tannsenter.no.

Tyrkia

Tyrkia kan by på mer enn strender. Norske agenter frister norske turister med tannlegebesøk i ferien.

– Vår klinikk i Alanya ligger noen få hundre meter fra stranden, og alle pauser i behandlingen kan brukes til å bade, shoppe eller kulturelle opplevelser, skryter Irene Presterud i tyrkiatjenester.com

Thailand

Thailand er en av Norges mest populære feriemål, med 150.000 norske reisende i året. Enkelte thailandske klinikker har nettsider på norsk, og frister turister med billigtannleger.

- Vi får pasienter fra Norge på grunn av lav pris og høy kvalitet. Mange har ikke råd til tannbehandling i hjemlandet sitt, sier tannlege Puttipon Mongkonchat ved Silom Dental Clinic i Bangkok. Klinikken oppgir at de bruker utstyr av høy internasjonal standard, men til lavere pris.

Sverige

City Dental i Stockholm er Sveriges største, og sier de er billigst. Klinikken vil ikke gi noe tilbud på seks kroner og et implantat uten en konsultasjon først. Derfor har vi i samarbeid med professor i odentologi ved Universitetet i Oslo, Paal Barkvoll, brukt prislisten til City Dental som grunnlag for en pris på en slik behandling.

Norge

Euroclinic er Norges første lavprisklinikk. Tannklinikken ble etablert for å friste både tannturister og nordmenn som lar være å gå til tannlegen fordi de ikke tar seg råd. Prisundersøkelsen viser hvordan "billigtannleger" i Norge klarer seg i konkurranse med klinikker i andre land.

Tannturister blir advart mot å velge det billigste og mest fristende tannlegetilbudet i utlandet.

– Det er enkelte behandlinger jeg advarer sterkt imot, sier professor i odontologi Paal Barkvoll ved Universitetet i Oslo.

Les mer om professorens råd her: Ikke gå i tannfella i utlandet


TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)