Hopp til innhold

Thor (42) mister tennene

Thor Haugen hadde aldri hørt om periodontitt da han plutselig fikk løse tenner for syv år siden. I dag har han mistet så mange tenner at det er vanskelig å spise en gulrot.

Thor Haugen

Som 35-åring fikk Thor Haugen konstatert periodontitt.

Foto: Anders Leines / NRK

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.


- Jeg kan ikke huske om jeg fikk panikk. Men når tannlegen forteller deg at du kommer til å miste tennene, tror du ikke helt på det, sier Thor Haugen til NRK Puls.

Da han var 35 år, merket han de første tegnene på alvorlig periodontitt. Han fikk løse tenner.

Nå, syv år senere, har mistet flere jeksler og fortenner. Gulrøtter, som var en av favorittene før, har blitt vanskelig mat.

Den «ukjente» tannsykdommen

Mens fluorkampanjene på 70-tallet førte til langt færre hull i norske tenner, har det ikke vært like stort fokus på bakterier og betennelser. Vi kan si at Karius tapte, men Baktus er her ennå.

Periodontitt skyldes bakteriebelegg som ikke har blitt godt nok fjernet under daglig rengjøring, og som flytter seg nedover under tannkjøttet og til tannfestet.

De fleste av oss får faktisk i løpet av livet en betennelse i tannfestet ett eller flere steder i munnen. Og for 5-10 prosent av oss blir det så ille at en eller flere tenner faller ut.

Periodontitt er en snikende sykdom med vage symptomer, men likevel er det tegn du bør se etter .

Tanntråd - ikke bare mot hull

Når tannlegene oppfordrer til å bruke tanntråd eller tannstikkere, er det ikke bare for å unngå hull i tennene. Det er også for å bekjempe betennelser.

I dag er Thor Haugen svært nøye med både tannpuss og rengjøring mellom tennene. Men periodontitten har kommet langt, og han er stadig i fare for å miste flere tenner.

- Når tannstikkeren blir dekket av hvitt puss, da vet du at det ikke er bra, sier han.

Alvorlig periodontitt har et betydelig element av arv i seg, og Haugen er svært nøye med at hans egne barn bruker tanntråd. Målet er å sørge for at de aldri får lidelsen.

Tenker alltid på det

Ett av symptomene både på overfladiske betennelser i tannkjøttet og betennelser i tannfestet, er dårlig ånde.

Det tenker Haugen over hver dag.

- Når jeg lener meg over noen for å hjelpe med datamaskinen, slår det meg hver gang: Tenk om det lukter bakterier av meg, innrømmer han.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)