Hopp til innhold

Ikke gå i tannfella i utlandet

- Noen typer tannbehandlig er helt greit å gjøre i utlandet. Andre vil jeg advare sterkt imot, sier professor i odontologi Paal Barkvoll. Her er rådene for å unngå tannpine etter tannlegebesøket i utlandet.

Paal Barkvoll

- Gode tannleger finnes i mange land, sier professor i odontologi ved Universitetet i Oslo, Paal Barkvoll.

Foto: Eirik Kleiven-Pessl

En tannlegeregning på nesten 50.000 kroner i Norge, koster rundt 20.000 i Polen, Ungarn, Tyrkia og Thailand. Det viser stikkprøver NRK har gjort.

Anslag viser at mellom 50 og 100.000 nordmenn legger ut på tannreise til utlandet hvert år. De får hvite tenner til lavpris på utenlandsferien.

Advarer tannturister

- Det er ikke slik at norske tannleger er best i verden. Gode tannleger finnes i mange land, sier professor i odontologi ved Universitetet i Oslo, Paal Barkvoll, til NRK Forbrukerinspektørene. Likevel advarer han mot ukritisk tannturisme. Noe av det verste som skjer er dette:

Nordmenn som foretar store inngrep i munnen i utlandet har kommet hjem med betennelser og store smerter. De ber om akutthjelp fra tannlegen hjemme i Norge, men blir avvist.

Begrunnelsen er at tannlegen i utlandet har brukt materiell og metode som er ukjent her. Pasienten har to valg: La den norske tannlegen gjøre hele jobben på nytt til norsk pris, eller fly ut på en ny tannreise til utlandet.

Professor Paal Barkvoll har gode råd og noen advarsler til norske tannturister:

  • Behandling som omfatter mindre fyllinger og enkle kroner er i utgangspunktet greit.
  • Dropp store inngrep som implantater fordi skruene som brukes i verste fall ikke er bra nok. Sjekk i det minste at systemene er allment tilgjengelige også i Norge.
  • Pass på at tannlegen er offentlig godkjent, anbefalt av andre og at klinikken ikke er skitten!
  • Bakterier som kan gi alvorlige sykehusinfeksjoner, er vanligere i en del andre land enn i Norge.
  • Sjekk hvordan den utenlandske tannlegen vil foreta oppfølging og kontroller
  • Dersom operasjonen i utlandet går galt, må man sette seg inn i klage- og erstatningslovene i det aktuelle landet
  • I noen tilfeller har du rett til å få dekket deler av tannlegeutgiftene dine fra HELFO . Dette gjelder kun i Norge og i EU/EØS-land.

Les også: Enorm prisforskjell hos tannlegene

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)