Hopp til innhold

Snarveier til mer lykke

Sliter du med humøret i vintermørket? Her er seks snarveier som kan gjøre deg mer lykkelig.

Knis.

Vær sammen med positive mennesker - et menneskets lykke kan spre seg og påvirke humøret til familie og venner. Illustrasjonsfoto.

Foto: Sinar 2

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.


Midt på vinteren når kulden og mørket er som verst, kan det være vanskelig å finne ting som gjør deg lykkelig. Men ved å lete, kan du faktisk få lykkefølelse. Det mener i alle fall forfatteren Ariel Gore, som har skrevet boken ”Bluebird: Women and the New Psychology of Happiness”.

I boken lister forfatteren opp seks snarveier som kan øke lykkefølelsen din, ifølge den danske avisen Berlingske Tidende .

Joar Vittersø

Joar Vittersø, lykkeforsker.

Foto: Privat

- Jeg vet at endel av disse forslagene har dokumentert effekt. Du kan nok føle deg mer lykkelig av noen av rådene, men husk at det krever tid og krefter å forandre vaner og tankebaner, sier Joar Vittersø til NRK.no. Han er professor i samfunnspsykologi ved Universitetet i Tromsø, og forsker på lykke.

Hvis du vil prøve å forandre deg litt i positiv retning, er dette de seks snarveiene som foreslås for å bli mer lykkelig:

Gi en gave

Å være generøs øker lykkefølelsen. Forskere i Canada ga en gruppe studenter en sum penger, og ba dem bruke dem på seg selv. En annen studentgruppe fikk beskjed om å bruke pengene på gaver til andre. Og resultatet? De som brukte pengene på andre ble mye gladere enn studentene som brukte pengene på seg selv, skriver Berlingske Tidende.

Forskerne spurte også folk utenfor universitetet om hva de brukte penger på. De som ga mye til andre, var lykkeligere enn de som brukte mest penger på seg selv – uavhengig av inntekt.

Egypt

Det er ofte mens man planlegger en reise at man er lykkeligst.

Foto: Maria Elsness

Planlegg en reise

Det viktigste er ikke at du drar på reisen – det er nemlig i planleggingen at lykken ligger.

Ifølge nederlandske forskere, som målte lykkenivået hos 1.530 nederlendere, var de reisende gladere frem til turen, enn folk som ikke skulle på ferie. Men da de var tilbake fra turen, var ikke feriefolket i noe særlig bedre humør enn de som hadde vært hjemme.

Vær takknemlig

- Det er masse forskning som støtter forbindelsen mellom takknemlighet og lykke, sier forfatteren Ariel Gore.

For eksempel viser en studie fra Universitetet i North Carolina at et forhold kan blomstre, når man føler takknemlighet over de små ting som partneren gjør.

Skriv en takknemlighetsdagbok for å få opp humøret ditt. Ha en dagbok på nattbordet, der du hver kveld skriver opp et antall ting du er takknemlig for.

Bruk samtaleterapi

Britiske forskere undersøkte flere tusen menneskers mentale helse og hvor tilfredse de var. Forskerne fant ut at 1.300 dollar (7.599 kroner) brukt på samtaleterapi, skapte like mye lykke som 41.000 dollar (239.666 kroner) i kontanter.

- Det handler om å ta seg tid til å fokusere på seg selv, sier forfatteren Gore.

Å senke stressnivået, for eksempel gjennom terapi, skal kunne bidra til personlig lykke.

Vær sammen med positive mennesker

Lykke er smittsomt, det viser en Harvard-undersøkelse. Et menneskets lykke kan spre seg og påvirke humøret til familie og venner.

Bare det å befinne seg i nærheten av noen som føler seg tilfreds, gir deg 15,3 prosent større sannsynlighet for at du føler deg lykkelig selv, ifølge undersøkelsen.

Kråkesølv holdt konsert i Bodø

Bruk penger på opplevelser i stedet for ting, er et av rådene. Her er det Kråkesølv som holder konsert i Bodø.

Foto: Andreas Budalen / NRK

Bruk penger på opplevelser

En opplevelse er bedre for deg enn en større tv, ifølge Berlingske Tidende. Opplevelser som konserter eller idrettsarrangement gir oss et nærere forhold til dem vi deler opplevelsen med. Opplevelser får oss også til å føle oss mer levende, og ikke minst varer lykkefølelsen over en opplevelse lenger.

- Hvordan vi bruker pengene våre, påvirker helt klart lykkefølelsen. Det er hyggeligere å være sammen med mennesker som er opptatt av opplevelser. Det er ofte kjedelig å være sammen med folk som bare er opptatt av materielle ting, sier den norske lykkeforskeren Joar Vittersø til NRK.no.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)