Hopp til innhold

Lykke er smittsomt

Tilfredshet sprer seg som virus i sosiale nettverk som familie, venner eller mellom naboer. Og er søstra til naboen lykkelig, så gjør det deg gladere også.

Smil.
Foto: Colourbox

”Er du av typen som aldri blir brun, og som aldri heller prøver noe særlig på å bli det? / Er du ansett som en kjedelig kujon, fordi du stort sett ikke gidder å bade? / Har du problemer, med å omgås overdrevent positive folk? / Du ække aleine, vi er mange som har det sånn,” synger Joachim ”Jokke” Nielsen i ”Her kommer vinteren”.

Ifølge en Harvard-undersøkelse som publiseres i anerkjente British Medical Journal i dag, fredag, kan det lønne seg å omgi seg med positive folk, enten du liker det eller ikke.

- Sinnstilstanden din avhenger ikke bare av valg og gjerninger du gjør selv, men også av valg og gjerninger som andre mennesker gjør. Mange av dem kjenner du ikke engang, sier lege og medisinsk sosiolog Nicholas A. Christakis, medforfatter til studien.

Søstra til naboen

Bare det å befinne seg i nærheten av noen som føler seg tilfreds, gir deg 15,3 prosent større sannsynlighet for at du føler deg lykkelig selv, ifølge undersøkelsen.

Å ha en lykkelig venn øker sjansen for egen tilfredshet med 9,8 prosent. Og er den nevnte naboens søster lykkelig, gir det gi deg 5,6 prosent større sjanse for å at du selv er fornøyd med tilværelsen.

Dette viser hvor stor påvirkning omgivelsene har på oss.

(Saken fortsetter under bildet)

Smil.
Foto: Martin Kierstein

Forskere har tidligere dokumentert hvordan mennesker som beskriver seg selv som lykkelige, lever lenger enn sine mer ulykkelige medmennesker.
I enkelte tilfeller, selv om de lever med kronisk sykdom.

Christakis og kollegene brukte data fra nesten 5000 mennesker, som er fulgt i flere tiår gjennom en kjent hjerteundersøkelse, Framingham Heart Study.

Folk i geografisk nærhet til hverandre sprer gleden mellom seg som et nys på trikken.

Som virus

De mest lykkelige befant seg i sentrum av store sosiale nettverk, bemerker forskerne.

Lykke oppfører seg som en smittsom sykdom.

En av Christakis kolleger trekker sågar linjer til det noe mindre hyggelige HIV-viruset.

Og dette sitatet er nok mer i Joachim ”Jokke” Nielsens ånd:

- Vi vet at mennesker som er mest utsatt for HIV, er de som har mange partnere. Dette er samme sak, sier forskeren.

Les også: Kan man kjøpe seg lykke?

Les også: Iskrem gjøre deg lykkelig

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)