Disse er verdens lykkeligste

Danskene er de lykkeligste i hele verden, mens Norge havner på tredjeplass. Penger og lykke går hånd i hånd, forteller professor.

Danskene feirer dronningen sin 70-årsdag

Danskene troner øverst på listen over verdens lykkeligste.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix

De nordiske landene havner øverst på listen over de lykkeligste landene i verden, med unntak av Island, som ligger på 23. plass.

På førsteplass troner Danmark, etterfulgt av Finland og Norge.

Listen er utarbeidet av forskere ved Gallup World Poll som har spurt ut tusenvis av mennesker i 155 land om deres lykkefølelse, skriver Forbes.

Dansk innstilling til livet

Hadde penger vært det viktigste, skulle Norge ha havnet øverst på listen over verdens lykkeligste, men danskene har lenge vært lykkeligere enn oss nordmenn.

– Det er vanskelig å si hva det er som gjør at danskene er mest lykkelig, men de har god humoristisk sans, og ler mye. Danmark skårer høyt på humoristisk sans, de er flinke til å le av seg selv, sier professor i samfunnspsykologi ved Universitetet i Tromsø, Joar Vittersø.

– Det kan være avgjørende i denne sammenhengen.

Se hele listen her!

Høy BNP= lykke

Det er de rike landene som dominerer den øverste delen av lykkelisten. Og ifølge Vittersø er det en nær sammenheng mellom penger og lykke.

– Dersom et land har høy BNP, er innbyggerne ofte tilfredse. Og ofte er det slik at de med høyest inntekt skårer høyest på lykkelistene.

Det kan altså se ut til at lykken kan kjøpes for penger. Men Vittersø forteller at det hele er litt mer komplisert enn som så.

– Norge har lenge vært blant verdens lykkeligste land - også før vi ble blant de rikeste i verden, forteller han.

Mindre materialistiske

Vittersø mener at det er flere lykkefaktorer som ikke vises i en slik undersøkelse, og at det derfor ser ut som om det bare er penger som er veien til lykke.

– For eksempel er de sosiale relasjonene, familie og venner, viktige for lykkefølelsen. Når man får mer penger, blir man mer opptatt av seg selv, og mindre opptatt av familien. Men dette får ikke utslag på listen, sier han.

Nordmenn har blitt lykkeligere de siste årene. Norge havnet på femteplass på en lignende liste i fjor - og har dermed klatret to plasser.

– Nordmenn har de siste årene hatt litt fallende interesse for materialistiske ting, og har derfor hatt en liten oppgang i lykkefølelsen. Det kan se ut som om at det beste for lykkefølelsen er å ha en del penger, men ikke være så opptatt av det, forteller professoren.

– Tillit er viktig

Island har falt på listen etter at landet fikk store økonomiske problemer, men Vittersø tror ikke det bare er mangel på penger som gjør at islendingene er mindre lykkelig enn før.

– Tillit til dem som styrer landet er også svært viktig når det gjelder lykke. Islendingenes tillit til politikerne og næringslivstoppene er falt betraktelig, og dermed også lykkefølelsen, sier han.

Nederst på listen finner vi en rekke afrikanske land, samt Haiti og Kambodsja.

– De afrikanske landene har lenge vært de mest ulykkelige, og det handler både om lite penger og liten tillit til myndighetene. Frustrasjon, ustabilitet og mål som ikke blir nådd er faktorer som truer lykken, forteller Vitterø.

Hva gjør deg lykkelig? Delta i diskusjonen!

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.