Hopp til innhold

- Ikke lykkelig av å være rik

Storinvestor Idar Vollvik tjente 2,4 milliarder på tre år, men penger på bok gjorde ham ikke lykkelig. Sjekk hva som kan gjøre akkurat deg lykkelig.

Idar Vollvik

Idar Vollvik har arbeidet fra han var ni år gammel.

Foto: Richardsen, Tor / SCANPIX

Historien om Idar Vollvik er historien om Askeladden. Bortsett fra slutten. Den er ennå ikke skrevet.

Begynte tidlig

Idars arbeidsliv begynte allerede da han var ni år. Hver morgen før skolen var han med fisker-faren og dro garn.

Som 15-åring kjøpte han sin første båt og begynte å tjene egne penger. Han drev butikk som tenåring, mens han gikk på Handelsskolen.

Hans butikk ble kåret til Norges beste. Slik startet det.

Kjøpte Chess

I 2002 hadde han tjent såpass at han kunne gjøre det som skulle bli en svært innbringende investering; han kjøpte mobilselskapet Chess for fire millioner kroner.

Tre år senere var verdien økt til 2,4 milliarder – penger som havnet på investorens konto da han solgte selskapet i 2005.

Her begynner en ny historie. Historien om arbeidsjernet som endelig tok seg fri. Kjøpte luksusvillaer og sportsbiler, superyachter og ellers alt hva hans hjerte kunne begjære. Han brukte mer tid med kona og de fire barna.

Var ikke lykkelig

Men noe skurret. Han kjedet seg.

– Det var da alt gikk galt. Jeg sluttet ikke bare å jobbe og å delta i et miljø. Jeg sluttet også å tenke. Jeg ble ukritisk, egoistisk, snobbete og rik. Men jeg ble ikke lykkelig. Det eneste som var positivt, var tiden med familien, sier Vollvik.

Så han begynte å spekulere på børsen.

– På ett år, i 2006, omsatte jeg for 236 milliarder kroner.

Tapte alt

I 2007 hadde han tapt alt, og mer til.

Han ble begjært personlig konkurs, noe han unngikk med et skrik i form av en avtale med kreditorer nå i romjula.

– Jeg ble ikke ulykkelig over å tape alt. Jeg ble sint. Jeg ergrer meg over at jeg ikke brukte pengene på en bedre måte. Jeg kunne investert mer i idrett, eller brukt mer humanitært, sier han.

Idar Vollvik måtte opp av gjørma.

Etablerte Ludo

Med god hjelp av investor-venner, er det nye mobilselskapet Ludo i ferd med å bli en suksess, ifølge Vollvik.

– Men det er ikke lykke å ha penger på bok. For meg er lykke å tjene pengene. Å få brukt meg selv og omgivelsene mine, sier Vollvik.

Han mener han er på sitt aller lykkeligste hittil i livet akkuart nå. Så kanskje ender han også som Askeladden. Som levde lykkelig alle sine dager.

Kan bli vane

Psykolog Ragnhild Bang Nes, som har spesialisert seg på lykke ved Nasjonalt folkehelseinstitutt, forteller at lykke (og ulykke) fort kan bli en vane. Gleden av å vinne i Lotto eller få en forfremmelse på jobben er ofte kortvarig.

Ragnhild Bang Nes

Ragnhild Bang Nes

Foto: Folkehelseinstituttet

– Generelt blir man ikke særlig mye lykkeligere av å endre på livsbetingelsene sine, som å flytte på landet, blir rik eller liknende, sier hun.

Ta vår test: Hvor positiv er du?

Svarer for fort

Nes mener videre at folk ofte kommer med et svar på om de er lykkeligere altfor fort.

– Når man spør svarer de i løpet av et sekund eller brøkdelen av et sekund. Da har de ikke summert opp systematisk om de er fornøyd med jobb, familie, nabolaget, økonomisk situasjon og så videre, forklarer hun.

Om folk svarer at de er lykkelige handler det kanskje mer om positiv innstilling til livet generelt.

Like lykkelig i slummen som på vestkanten?

Nes synes det kan virke som om vi har et psykologisk immunforsvar.

– Om du ikke får den jobben du hadde ønsket, vil du etter hvert fortelle deg selv at "det var vel kanskje best at det ble som det ble". Over store deler av verden, alt fra slummen i Cape Town til møblerte hjem på Frogner, vil en omtrent like stor andel av befolkningen (ca. to av tre) svare at de er relativt fornøyd med tilværelsen, sier Nes.

Siden folk er dårlige til å vurdere hvor lykkelige de er, trenger myndighetene og andre institusjoner objektive mål for lykke.

– Det kan være å måle hvor mye folk smiler på gata. Om kostholdet er bra, økonomien er bra, om folk føler de har frihet, avslutter Nes.

Idar Vollvik er gjest i PULS på NRK1 kl.1945 mandag 11. januar.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)