Hopp til innhold

Slik får du kneppet knappen

Vil du ha bukseknappen lett igjen, bør du lese videre.

Bukseknapper
Foto: Colourbox

Det er et av hverdagslivets små, men irriterende mysterier: Hvorfor sitter buksa stramt den ene dagen og perfekt den neste?

Noen ganger handler det selvfølgelig om at vekta har økt jevnt og trutt, slik at buksene ikke passer lenger. Da må det andre tiltak til.

Men den daglige følelsen av at magen går ut og inn, går det an å gjøre noe med.

- Skyldes luft

I motsetning til hva vi kanskje tror, er det vanligvis ikke vann i kroppen som er årsaken til en oppblåst mage, sier overvektsforsker Michael Jensen til WEBMD.com .

- Med mindre man for eksempel har en hjerte- eller leversykdom som fører til vannansamling i kroppen, er årsaken luft.

Ifølge Jensen vil man merke væskeansamling i kroppen andre steder enn i magen først, først og fremst i føttene og anklene.

Her er Michael Jensens ti beste tips for å unngå å se rundere ut enn du er:

1. Unngå treg mage

Kvinne drikker vann
Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox

Sørg for at fordøyelsen holdes i gang. Nok fiber, nok drikke og fysisk aktivitet er viktig for å unngå forstoppelse.

2. Utelukk allergi

Matallergi og -intoleranse kan føre til luft i magen og oppblåsthet. Dersom du har mistanke om noe slikt, få det sjekket hos lege.

Færre enn man tror har faktisk allergi eller intoleranse, derfor bør man få mistanken bekreftet før man gjør store endringer i kostholdet.

3. Ikke spis for fort

Spisepinner
Foto: Stig Morten Waage / NRK

Hvis man "hiver innpå" og ikke tygger maten godt nok, kan det føre til at magen blir oppblåst. Sett ned tempoet og nyt maten! En hjelp i starten kan være å spise med pinner i stedet for kniv og gaffel. Da er det vanskelig å spise like fort.

En god bieffekt av å spise sakte, er at det blir vanskeligere å overspise.

4. Kutt kullsyren

Brusen i brus kan gi luft i magen, så ikke drikk for mye av det. Drikk heller vann, gjerne med litt sitron, lime eller agurk. Peppermyntete skal visstnok kunne hjelpe til å redusere oppblåsthet.

5. Kutt ned på tyggisen

Tyggegummi
Foto: Colourbox

Når du tygger tyggegummi, kan det føre til at du svelger en del luft. Hvis du er "vane-tygger", kan det hjelpe å kutte drastisk ned på forbruket. Prøv biter av frukt og grønnsaker i stedet.

6. Kutt ned på kunstig søtningsstoff

For mye kunstige søtningsstoffer kan være noe av forklaringen på en oppblåst mage. Har du et høyt forbruk, prøv å redusere det.

7. Mindre salt

Spiser du mye ferdigmat, får du antakelig i deg ganske mye natrium, stort sett i form av salt. Prøv å holde deg under 2.300 mg natrium per dag.

8. Venn deg til "prompematen"

Grønne linser
Foto: matprat.no

Hvis du ikke er vant til å spise bønner, linser, kål, rosenkål, blomkål og broccoli, så begynn med det. Men gjør det sakte! Når kroppen har vent seg til at du spiser det, slutter det å være "prompemat".

9. Spis mindre og oftere

Den oppblåste følelsen etter et stort måltid unngår du enkelt og greit ved å spise mindre måltider oftere.

Flere og mindre måltider regulerer også blodsukkeret bedre, slik at du ikke blir så voldsomt sulten. 5-6 måltider per dag er supert.

10. Produkter som er verdt forsøket

Peppermynte
Foto: Agnete Bjelland Tjøm / NRK

Enkelte studier tyder på at peppermyntete, ingefær, ananas, persille og yoghurt med probiotika (gode bakterier) kan redusere oppblåsthet.

Produktene er helt ufarlige, så hvorfor ikke bruke dem mer og se om det hjelper?

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)