Hopp til innhold

- Aspartam kan gi magefett

Kroppen reagerer på det kunstige søtningsstoffet som om det var sukker, viser ny norsk forskning.

Grethe Støa Birketvedt
Foto: NRK

Fedmeforsker Grethe Støa Birketvedt svarte på spørsmål om aspartam og fedme. Les svarene her.

Mange erstatter sukkerprodukter med lettprodukter for å holde vekta nede. Men nå viser norsk forskning at lettprodukter med aspartam faktisk kan føre til at du legger på deg. Fettet legger seg rundt magen.

- Jeg tror det kan forklares ut fra at insulinet i kroppen vår ikke greier å skille mellom sukker og kunstig søtningsstoff. Jeg tror det øker fettvekta di, sier fedmeforsker Grethe Støa Birketvedt.

Støa Birketvedt har hatt flere forskeropphold i USA. Der la hun merke til at mange med overvektsproblemer også drakk mye lettbrus, og at også barn som drakk mye lettbrus hadde mye fett rundt magen. Forskeren begynte å mistenke at det hadde en sammenheng med aspartam i lettbrusen.

Omstridt søtningsmiddel

Ber fete pasienter kutte lettbrusen

Anitha
Foto: Privat/NRK

Anitha Ervik er en av overvektspasientene til Støa Birketvedt på Aker universitetssykehus. Hun var slank og hadde oppdrag som fotomodell. Så fikk hun barn og ville bli tynn igjen. I stedet rant kiloene på. Støa Birketvedt råder alle sine pasienter til å slutte med lettbrus.

- Aspartamet i brusen gir deg et høyt insulinnivå i kroppen. Insulinet skal egentlig åpne sukkerdørene til musklene slik at sukkeret kan brukes til arbeid, som å pumpe jern for eksempel. Men nå kommer det ikke noe sukker. Da får du et sterkt behov for raske karbohydrater, som boller og sjokolade - karbohydrater du blir fet av. Og ved høyt insulinnivå lagres mer av maten du spiser som fett.

Noe av det første Støa Birketvedt ba Anitha om, var å kutte ut de 2-3 literne med lettbrus hun drakk hver dag. To år etter er hun 56 kilo lettere.

Godkjent av norske matmyndigheter

Mattilsynet i Norge advarer ikke mot aspartam, til tross for at flere forskningsrapporter har sådd tvil om stoffet er trygt. Mattilsynet baserer seg på konklusjonene til De europeiske matmyndighetene (EFSA).

EFSA om aspartam

Aspartam, eller Nutrasweet, er et omstridt søtningsmiddel i USA, hvor det har vært i bruk siden tidlig på 80-tallet. Stadig flere mener de er aspartam-forgiftet.

Grethe Støa Birketvedt legger legger fram sine forskningsresultater på en stor internasjonal konferanse i Slovenia i november.

Verdt å vite: Aspartam

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)