Den vanskelige frokosten

Det er tidlig morgen og alt unntatt kaffe kjennes umulig å få ned. Kjenner du deg igjen?

Knekkebrød
Foto: Martin Kierstein

- Mange sliter med å spise frokost, bekrefter ernæringsfysiolog Kirsti Bjerkan.

Frokostvegrerne orker ofte ikke tanken på mat tidlig om morgenen, mens det motsatte ofte er tilfelle senere på dagen. Forskning viser nemlig at de som ikke spiser frokost ofte spiser både mer og dårligere mat resten av tiden. Det å droppe frokosten er typisk for folk med overvekt.

- Har man barn, bør man i hvert fall sette seg ved frokostbordet og ta seg litt tid uten å stresse, sier Kirsti Bjerkan.

Både barn og voksne presterer bedre gjennom dagen hvis de spiser litt senest 2 timer etter de står opp.

Men hvordan gjør man det?

Hvis man virkelig ikke har lyst på mat, er det liten nytte i å stappe i seg. Men i noen grad handler det også om å tvinge i gang en god vane.

- Jobben er å få det inn i såpass mange dager at du til slutt bare må ha det, sier Kirsti.

Noen forhold bør du vurdere før du setter i gang:

  • Spiser du mye om kvelden? I tilfelle bør du redusere på mengden, slik at du blir mer sulten om morgenen.
  • Har du for dårlig tid om morgenen til å spise frokost? I så fall kan du stå opp litt tidligere eller ha litt mat stående på jobb, slik at du kan spise litt når du kommer dit.
  • Har du noe i huset som du faktisk kan tenke deg å spise om morgenen? Hvis ikke, prøv å kjøpe inn til noen av forslagene under.

- Det er viktig å spise frokost, men det trenger ikke være så mye, oppmuntrer Kirsti.

Hva skal man spise?

- Jeg vil ikke anbefale muffins eller sjokoladecroissanter til frokost, men man trenger absolutt ikke spise brødskiver, slår Kirsti fast.

Det beste er å spise en kombinasjon av karbohydrater og proteiner, uten for mye sukker og fett. Og maten bør være saftig når apetitten mangler. God frokostmat for frokosthatere er for eksempel:

Smoothie
Foto: /colourbox.com / /colourbox.com

Yoghurt. Dette er ofte første skritt på veien til å bli en frokostspiser. Ha gjerne litt ekstra frukt oppi.

Kornblanding. Velg en type med lite sukker, ha på melk eller yoghurt.

Smoothie. Kjør frukt og bær i en blender, gjerne sammen med litt yoghurt og havregryn.

Godt pålegg. Det er verdt et forsøk å friste seg selv. Kjøp skikkelig godt brød, det pålegget du liker aller best - og ha alltid pynt på skiva.

Müsli
Foto: Colourbox.com

Grøt. Havregrøt i gryte går fort og i mikroen går det enda fortere!

Fruktsalat. Ha yoghurt, kesam eller cottage cheese på.

Grove vafler. Bytt ut halvparten av melet med grovt mel, dropp sukkeret og ha i bare litt smør eller olje. Røren kan stå i kjøleskapet fra kvelden før. Du kan forresten lage sunne frokostpannekaker på samme vis.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)