Derfor må vekta sakte ned

Når man er topp motivert for å gjøre noe med kiloene, er det lett å ta for hardt i.

Vekt
Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Det begynner i bunnen av kakeboksen rett over nyttår. Speilet er plutselig så realistisk, og man bestemmer seg for at "i år skal alt bli mye bedre". Og helst så fort som mulig.

Men hva skjer egentlig hvis du går til krig mot kiloene og vil ned to størrelser på to uker?

1. Raskt ned - raskt opp

Kroppen er god til å overleve, og skjønner fort hva som er på gang hvis du setter den på hard diett: Matmangel. Kroppen går i krisemodus, og setter forbrenningen på sparebluss.

Når du begynner å spise normalt igjen, øker ikke forbrenningen tilsvarende. Og du legger på deg igjen.

Hvis du trenger å slanke deg, bør du satse på en vektreduksjon på 1/2-1 kilo per uke, ved en kombinasjon av fysisk aktivitet og kostendring. Advarer mot jo-jo slanking

2. Musklene går med i dragsuget

Går man fort ned i vekt, tærer det også på muskelmassen. Og det var vel neppe det man ønsket seg. For å angripe fettmassen alene, må vekttapet gå langsomt, sier ernæringsfysiolog Kirsti Bjerkan.

Spiser du sunnere, men nok, og er i fysisk aktivitet, reduseres fettmassen og muskelmassen øker.

3. Svekket immunforsvar

Får kroppen for lite næring, blir du lettere syk. Det er naturligvis viktig å spise sunt, men også nok!

I en ny amerikansk studie blir det vist at mus på streng diett får lettere influensa, dør oftere av sykdommen og bruker lenger tid på komme seg igjen etterpå. Les om studien på BBC

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.