NRK Meny
Normal

- Tikkende saltbomber

- Et måltid på en fast-food-restaurant kan innehold tre ganger mer salt enn den anbefalte daglige dosen for barn, skal vi tro ny forskning.

hamburger
Foto: ScanStockPhoto

Spiser du et måltid på en fast-food-restaurant, er sjansene store for at du får i deg mer enn det anbefalt daglige inntaket av salt - bare i det ene måltidet, sier en gruppe britiske forskere fra Consensus Action on Salt and Health (CASH).

Tre ganger anbefalt dose

Et måltid med pizza, potetbåter og ostekake fra Pizza Hut inneholder 9,7 gram salt. Dette er tre ganger den anbefalte daglige saltdosen for seksåringer.

Mattilsynet anbefaler voksne å begrense saltforbruket til fem gram salt om dagen, mens barn ikke bør få i seg mer enn 3 gram daglig.

Stappfull av salt

CASH-forskerne har undersøkt saltinnholdet i hundrevis av mattyper fra de fire store fast-food-kjedene Pizza Hut, McDonalds, Burger King og KFC - og funnet sjokkerende resultater.

En barnemeny fra Pizza Hut, med kylling wrap og brus, inneholder 4,3 gram salt, mens et barn som spiser Happy Meal med kylling nuggets og frukt fra McDonalds får i seg 0,6 gram salt.

Kan føre til sykdommer

- Hvordan kan disse kjedene rettferdiggjøre at de selger mat som inneholder mer enn den anbefalte daglige dosen med salt - bare i ett måltid, undrer professor og leder av CASH, Graham MacGregor.

For mye salt i kostholdet er som kjent svært uheldig, og kan føre til en rekke alvorlige sykdommer.

Høyt blodtrykk og hjerte- og karsykdommer er eksempler på dette.

LES OGSÅ: - Kutt saltet og bli frisk

- Har redusert saltet

Men ifølge CASH-studien har alle kjedene lagt ut informasjon om saltinnholdet i matvarene på deres respektive nettsider. De fire fast-food-restaurantene har i følge BBC  sagt at de har redusert saltinnholdet i maten betraktelig de siste årene.

Talspersoner fra McDonalds sier at kjeden har jobbet hardt for å redusere saltinnholdet i maten, og at de også tilbyr måltider med lavt saltinnhold.

Burger King sier ifølge BBC at de ikke har i ekstra salt i hamburgerne, mens KFC hevder de har redusert bruken av salt med 30 prosent.

Pizza Hut skal ifølge studien også jobbe med å redusere saltet i maten.

LES OGSÅ: Frokost saltere enn peanøtter

 

FÅ PULS-NYHETSBREV GRATIS. TRYKK HER

 

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.