Hopp til innhold

Utskjelt palmeolje i babygrøt

Stine Tønnesen ble opprørt da hun fant ut at barnegrøten hun ga til den seks måneder gamle sønnen sin inneholder palmeolje. Enda mer sjokkert ble hun da det viste seg at alle grøtmerkene som selges til norske småbarn inneholder palmeolje.

Stine Tønnesen

Stine Tønnesen må reise til Sverige for å kjøpe barnegrøt uten palmeolje til sønnen Leon.

Foto: Inger Marie Norstrøm / NRK

– Da jeg oppdaget det, kastet jeg alle grøtpakkene mine i søpla, sier Stine Tønnesen.

– Det verste er at noen av produsentene skjuler palmeoljen bak samlebegrepet "vegetabilsk olje". Det synes jeg er trist, rett og slett fordi de fleste forbinder vegetabilsk med grønnsaker og dermed noe som er sunt, sier hun til NRK.

Støtte fra eksperthold

– Dette er ikke den oljen jeg ville valgt hvis jeg skulle designe en grøt eller morsmelkserstatning, sier Christian Drevon om palmeolje i barnegrøt. Han er en av Norges fremste ernæringseksperter.

Drevon er kritisk til at babymatindustrien bruker palmeolje.

– Jeg mistenker at det har noe med pris å gjøre. Palmeoljen er billig i produksjon og har lang holdbarhet. Disse produsentene er stort sett styrt av store multinasjonale selskap. Dette er big business, sier han.

Men hverken Nestle eller Småfolk, som tilsammen har 88 prosent av det norske markedet, ønsker å bli intervjuet av NRK om hvorfor de bruker palmeolje. Det vil derimot den økologiske barnematprodusenten Hipp.

– Vår utviklingsavdeling forsøker fortløpende nye sammensetninger, men har foreløpig ikke kommet fram til en bedre blanding enn den vi har i dag, sier Agnetha Kjällman, som er Hipps ernæringsansvarlige i Norden.

– Vi anvender en blanding av raps, solsikke og en liten mengde palmeolje, forteller hun.

Øker kolesterolet

Christian Drevon

- Palmeolje er big business, sier ernæringsprofessor Christian Drevon.

Foto: Bjørnar Verpeide / NRK

– Ulempen med palmeolje er at den er en av de mest kolesterol-økende fettsyrene vi har, understreker professor Drevon.

– Hvis man har anlegg for det, får man økt kolesterol i det øyeblikket man begynner å spise den også når man er liten, forteller han.

– Hvilken olje ville du ha valgt?

– En blanding av raps, soya og antageligvis litt olivenolje ville være optimalt. I tillegg ville jeg lagt inn den viktige omega3-fettsyren som kalles DHA.

Christian Drevon er klar på at andelen palmeolje bør reduseres i barnegrøt og i alle andre matvarer.

– Hovedpoenget er at fettsyremønsteret skal være best mulig, slik at man får et lavt kolesterolnivå. Det er viktig folkehelsemessig, og betyr for eksempel at man sparer på palmeoljen, sier han.

Handler i Sverige

For Stine Tønnesen var valget enkelt. Etter at sønnen Leon nylig begynte å spise grøt i tillegg til morsmelk, har hun funnet en grøt i Sverige som ikke inneholder palmeolje.

Nå reiser hun over grensen med jevne mellomrom for å hamstre til sønnen sin. Grøten hun kjøper produseres av Semper. Men ifølge Semper er det foreløpig ingen planer om å selge den samme grøten i Norge.

– Dette går veldig på mammahjertet mitt. Tanken på at Leon skal vokse opp på palmeolje som kan skade hjertet og blodårene hans, kan jeg ikke leve med. Men det hadde vært praktisk å slippe å dra til Sverige da, smiler Tønnesen.

LES OGSÅ:

Palmeolje

EU har bestemt at den omstridte palmeoljen skal merkes bedre på matemballasjen.

Foto: NRK

Deklarerer ikke palmeolje

Hvis du vil prøve å unngå palmeolje i matvarer, er det lettere sagt enn gjort.

All barnegrøt som selges i dagligvarehandelen inneholder for eksempel den utskjelte oljen, men det er det mange som ikke vet.

For når du leser på ingredienslisten, er altså palmeoljen ofte gjemt bak generelle betegnelser som vegetabilsk fett eller vegetabilsk olje.

Før sommeren bestemte EU at dette ikke er tilfredsstillende. I løpet av et år eller to vil også Norge innføre strengere regler slik at forbrukerne skal få bedre informasjon om det faktiske innholdet, i følge Mattilsynet.

– Nedslående

I disse dager gjennomfører Regnskogfondet en undersøkelse av matvarer hos rundt 20 store produsenter i Norge. Resultatene er som forventet.

Selv om matvarene i følge ingredienslisten inneholder vegetabilsk olje, svarer produsentene på direkte spørsmål at maten inneholder palmeolje.

– Det er spesielt nedslående at mange matvarer som er populære hos barn, viser seg å inneholde betydelige mengder palmeolje, sier kampanjekoordinator Anja Lyngsmark i Regnskogfondet til NRK.

– Dette er ett av Vestens store problemer, hevder ernæringsekspert Drevon. – Ut fra min synsvinkel er dette en av de største helseutfordringene. Det er trist at det ikke er bedre enn som så, mener han.

Drevon oppfordrer babymat-industrien til å legge litt ekstra krutt i å få dette så bra som mulig.