Hjerteinfarkt er den viktigste dødsårsaken i Norge. Høyt kolesterolnivå er den største risikofaktoren.
LES OGSÅ:
Livsnødvendig fett
- To av tre nordmenn har for mye kolesterol i blodet. Mange av dem har så høyt kolesterolnivå at de har økt risiko for å få hjerte- og karsykdommer, sier Leiv Ose ved Lipidklinikken til
.Kolesterol er et livsnødvendig fett, men det kan være livstruende om vi får i oss for mye av dette.
Det bygger det seg opp i blodet og tetter til årene, og uten symptomer eller kjennetegn kan det utløse hjerteinfarkt.
LES OGSÅ:
Enkle grep
Men heldigvis er det mulighet å få ned kolesterolnivået med enkle kostholdsgrep, ifølge Folkehelseinstituttet.
- Spis mindre av matvarer som er rike på mettet fett, som for eksempel fete melkeprodukter, kjøttprodukter og margarin.
- Velg magre melkeprodukter.
- Spis magert kjøtt, som kylling og kalkun.
- Få i deg nok fet fisk.
- Innta minst fem porsjoner frukt og grønt om dagen.
- Velg de grove og fiberrike kornproduktene.
LES OGSÅ:
LES OGSÅ: