Derfor bør du spise oliven

I årtusner har folk brukt oliven av medisinske grunner.

Oliven
Foto: ScanStockPhoto

Olje

Det finnes flere kvaliteter olivenolje.

Foto: erik

I årtusner er olivenolje blitt brukt innen skjønnhetspleie og som medisin, og idag er oliven kjent for å forbygge en rekke sykdommer.

Symbol på helse

Oliven, som i bibelen er et symbol på helse, fred og seier, kan være gunstig i reguleringen av kolesterolinnholdet i blodet.

Forskere har funnet ut at det høye innholdet av oleinsyre er med på å skape riktig balanse mellom den sunne og usunne typen kolesterol.

I tillegg reduserer oliven faren for hjerte- og karsykdommer når du kombinerer inntaket med et lavt inntak av animalsk fett. Eksperter tror dette skyldes det høye innholdet av antioksidanter i frukten, som bidrar til å forsinke åreforkalkningsprosessen.

LES OGSÅ: Derfor bør du spise ingefær

LES OGSÅ: Derfor bør du spise hvitløk

Lindrer eksem

Men ikke nok med det, har du diabetes, forstoppelse, eksem eller gallestein kan det også være lurt å huske på oliven.

Olivenolje skal virke lindrende mot hudproblemer og oliventreets blader kan brukes til å lage en helsebringende te.

Et gammelt kjærringråd mot gallestein er å spise to spiseskjeer med extra virgin olivenolje hver morgen.

Svart oliven er sunnest

Oliven, som har blitt dyrket av Egypterne allerede 700 år f.Kr., har farge fra grønn til fiolett og svart.

Svart oliven er spiselig i naturlig tilstand, mens den grønne, umodne frukten må gjennom flere runder med vask i saltoppløsning for å fjerne bitter smak.

Oliven inneholder olein- og linolensyre, antioksidanter, mangan, magnesium, fosfor, kalium og A- og E-vitamin.

Svart oliven inneholder flere vitaminer og antioksidanter enn den grønne.

LES OGSÅ: Slik får du bedre kosthold

Sats på extra virgin

90 prosent av olivenproduksjonen går med til å lage olivenolje. Denne oljen blir regnet som den beste og fineste matoljen.

For å lage olivenolje, presser man oliven til en grøtaktig masse. Den første pressingen gir den fineste og mest næringsrike oljen, og den blir kalt virginoil eller jomfruolje.

Etter gjentatte pressinger blir kvaliteten på oljen gradvis dårligere.

Bordoliven eller matoliven er nesten dobbelt så store som de olivnene man bruker til å lage olje av. 

 

 LES OGSÅ: Alt for mye farlig matolje

 

FÅ PULS-NYHETSBREV GRATIS. TRYKK HER

TV og radio

Tonnevis av søtsaker går rett i søpla fordi det er billigere å kaste enn å gi bort. Knut Arild Hareide og kona Lisa Maria bestemmer seg for å gjøre noe med dette.
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)