Hopp til innhold

Beviset du har ventet på

Rødvin og sjokolade forlenger livet, så fremt du velger riktig type vin og sjokolade, hevder forsker.

Vin
Foto: ScanStockPhoto

Professor og forsker Roger Corder ved William Harvey Research Institute i London mener han har funnet bevis for at daglig inntak av spesielle typer rødvin er oppskriften til bedre helse.

Roger Corder

Mannen bak den såkalte vindietten, Roger Corder.

Foto: Christine Gulbrandsen / NRK

Hemmeligheten er procyanidin

- Daglig, moderat inntak av visse typer rødvin kan forlenge livet ditt – og virke forebyggende mot hjerte- og karsykdommer, diabetes og demens, sier 51-åringen.

LES OGSÅ: Halvparten av oss dør av dette

Professoren har oppdaget at visse typer rødvin inneholder et høyt nivå av procyanidiner, et stoff i vindruer som virker gunstig på blodkarenes funksjon.

Procyanidin er en type polyfengruppe, som det er mye av i frukt, blomster, kakao og visse nøttetyper.

- Men helseeffekten oppnår du bare hvis du kombinerer vininntaket med et variert og sunt kosthold og regelmessig mosjon, sier han.

Vindiett

Og det er nettopp de procyanidinrike vinene, blant annet vin fra Madiran i Frankrike, Corder anbefaler at du drikker et glass eller to av hver dag.

Den såkalte vindietten, som lanseres i bokform her til lands i disse dager, skal sørge for at du får i deg nok av de helsebringende procyanidinene - og dermed et friskere og lengre liv.

- Det revolusjonerende med denne dietten er ikke det at jeg anbefaler vin i en diett, men at jeg påpeker at ikke alle rødviner er like helsebringende. Jeg ønsker å sette fokus på at folk må velg riktige produkter, sier professoren som selv drikker ett til to glass rødvin hver dag.

- Glemmer leverskader

Doktor Fedon Lindberg er helt enig i at et daglig inntak av rødvin reduserer risiko for hjertesykdom - og at folk bør få i seg mer procyanidiner.

- Men man må huske at man ikke får samme effekt ved å samle alle glassene og drikke dem i helgen - og at mer enn ett glass vin om dagen for kvinner og to for menn er forbundet med dårligere helse og kortere levetid, sier Lindberg.

TEST: Hvor mye tåler du?

Også lege Jørgen Skavlan har tro på Corders råd.

- Vinens bestanddeler kan gi bedre hjertehelse, men regnestykket er nok ikke like enkelt som enkelte vil ha det til. For dessverre tar ikke mange med i regnestykket alkoholens potensielle skader av for eksempel lever.

Helsebringende sjokolade

Og er du en av dem som styrer unna alkohol, kan du likevel følge vindietten til Corder.

Sjokolade, godteri

- Spis procyanidinrik sjokolade for helsa, sier forsker.

Foto: ScanStockPhoto

For procyanidiner finnes i en rekke andre mattyper enn rødvin. Spesielle typer mørk sjokolade, tranebær, epler, valnøtter og granatepler er eksempler på dette.

25-30 gram procyanidinrik sjokolade med 70-85 prosent kakao tilsvarer ett glass med 1,25 dl procyanidinrik rødvin.

- Men av den aller mest procyanidinrike sjokoladen trengs det bare 10-15 gram for å tilsvare nevnte vinmengde, sier han.

- Skaper debatt

- Det er klart at det å gå ut og anbefale en vindiett vil skape debatt og protester – og da særlig fra avholdsbevegelsen, sier Corder.

Men han mener han har sitt på det tørre, fordi han anbefaler kun et moderat alkoholinntak, samtidig som han påpeker at vinen bare er helsebringene så lenge den kombineres med riktig kosthold.

Ifølge professoren vil det spare samfunnet for store utgifter i helsevesnet hvis flere går på den procyanidinrike dietten hans.

- Ved å sette fokus på å velge mat som har helseffekt, vil man helt sikkert få en friskere befolkning – og dermed mindre press på sykehusene og lavere forbruk av medisin.

- Hjelp forbrukerne til å velge

Corder mener at myndighetene i alle land bør hjelpe forbrukerne til å velge riktige mattyper ved for eksempel bedre merking av matvarer.

Doktor Fedon Lindberg

Fedon Lindberg har tro på daglig inntak av vin, men bedyrer moderasjon.

Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

- Det å merke matvarer som er har høyt innhold av polyfenoler er et godt utgangspunkt, sier han.

Lindberg er enig i dette.

- Jo mer relevant informasjon til forbrukerne, jo lettere blir det for dem å foreta gode matvalg. Men jeg tviler på at forbrukere flest vet hva polyfenoler er, så kanskje det hadde vært bedre å merke totalt antioksidantinnhold, sier Lindberg.

Lege Jørgen Skavlan er mer skeptisk til å polyfenolsammensetningen i matvarer.

- Da er det mange mattyper som må merkes med mye rart, sier Skavlan.

FÅ PULS-NYHETSBREV GRATIS. TRYKK HER!

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)