Halvparten av oss dør av dette

Nesten halvparten av alle europeiske dødsfall skyldes hjerte- og karsykdommer.

Hjertet
Foto: ScanStockPhoto

48 prosent av alle dødsfall i Europa skyldes hjerte- og karsykdommer, ifølge ny statistikk fra European Heart Network.

Det betyr at 4,3 millioner europeere dør hvert år av hjertesykdommer - og da er det hjerteinfarkt og slag som dreper flest, melder forskning.no.

Kjønnsforskjell

Og det er faktisk elleve prosent flere kvinner enn menn som dør av hjerte- og karsykdommer, viser tallene.

54 prosent av Europas kvinner dør som følge av hjertesykdommer, mens 43 prosent av mennene gjør det.

LES OGSÅ: Sjokolade og vin for hjertet: BEVISET DU HAR VENTET PÅ

LES OGSÅ: Bli kvitt stressmonsteret

- Kritisk problem

- De ferske tallene viser at hjerte- og karsykdommer er et kritisk helseproblem i Europa, og må tas på alvor. Høyrisikolandene må ta affære så fort som mulig for å redusere den byrden slike sykdommer påfører landene, sier dr. Georgs Andrejevs fra  European Parliament Heart Group.

Hjertesykdommer koster hvert enkelt land enorme summer årlig - og ifølge European Heart Network går det 192 milliarder euro til dette bare i EU-landene.

Verst i Bulgaria

I Bulgaria dør 72 prosent av alle kvinner og 62 prosent av alle menn av hjertesykdommer. Med denne dystre statistikken topper landet EU-listen over hjertesykdommer som hyppigste dødsårsak.

Kanskje ikke så overraskende har franskmenn sunnest hjerter. "Bare" 31 prosent av kvinnelige dødsfall og 26 prosent av mannlige dødsfall skyldes hjerteproblemer.

Norge under gjennomsnittet

I Norge, som i resten av Europa, er hjerte- og karsykdommer den vanligste dødsårsaken. Tall fra Dødsårsakregisteret 2005 viser at omkring 35 prosent av norske dødsfall skyldes hjertesykdommer. Kreft og svulster er årsaken til omkring hvert fjerde dødsfall.

Selv om statistikken er skremmende høy, har mange land klart å redusere dødeligheten som følge av hjerte- og karsykdommer.

Kostholdsendringer, røykekutt, mer fokus på fysisk aktivitet og forbedrede helsetjenester er eksempler på forebyggende arbeid som har hatt god effekt i en rekke land.

LES OGSÅ: Sjokolade og vin for hjertet: BEVISET DU HAR VENTET PÅ

 

FÅ PULS-NYHETSBREV GRATIS. TRYKK HER!

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)