NRK Meny
Normal

Halvparten av oss dør av dette

Nesten halvparten av alle europeiske dødsfall skyldes hjerte- og karsykdommer.

Hjertet
Foto: ScanStockPhoto

48 prosent av alle dødsfall i Europa skyldes hjerte- og karsykdommer, ifølge ny statistikk fra European Heart Network.

Det betyr at 4,3 millioner europeere dør hvert år av hjertesykdommer - og da er det hjerteinfarkt og slag som dreper flest, melder forskning.no.

Kjønnsforskjell

Og det er faktisk elleve prosent flere kvinner enn menn som dør av hjerte- og karsykdommer, viser tallene.

54 prosent av Europas kvinner dør som følge av hjertesykdommer, mens 43 prosent av mennene gjør det.

LES OGSÅ: Sjokolade og vin for hjertet: BEVISET DU HAR VENTET PÅ

LES OGSÅ: Bli kvitt stressmonsteret

- Kritisk problem

- De ferske tallene viser at hjerte- og karsykdommer er et kritisk helseproblem i Europa, og må tas på alvor. Høyrisikolandene må ta affære så fort som mulig for å redusere den byrden slike sykdommer påfører landene, sier dr. Georgs Andrejevs fra  European Parliament Heart Group.

Hjertesykdommer koster hvert enkelt land enorme summer årlig - og ifølge European Heart Network går det 192 milliarder euro til dette bare i EU-landene.

Verst i Bulgaria

I Bulgaria dør 72 prosent av alle kvinner og 62 prosent av alle menn av hjertesykdommer. Med denne dystre statistikken topper landet EU-listen over hjertesykdommer som hyppigste dødsårsak.

Kanskje ikke så overraskende har franskmenn sunnest hjerter. "Bare" 31 prosent av kvinnelige dødsfall og 26 prosent av mannlige dødsfall skyldes hjerteproblemer.

Norge under gjennomsnittet

I Norge, som i resten av Europa, er hjerte- og karsykdommer den vanligste dødsårsaken. Tall fra Dødsårsakregisteret 2005 viser at omkring 35 prosent av norske dødsfall skyldes hjertesykdommer. Kreft og svulster er årsaken til omkring hvert fjerde dødsfall.

Selv om statistikken er skremmende høy, har mange land klart å redusere dødeligheten som følge av hjerte- og karsykdommer.

Kostholdsendringer, røykekutt, mer fokus på fysisk aktivitet og forbedrede helsetjenester er eksempler på forebyggende arbeid som har hatt god effekt i en rekke land.

LES OGSÅ: Sjokolade og vin for hjertet: BEVISET DU HAR VENTET PÅ

 

FÅ PULS-NYHETSBREV GRATIS. TRYKK HER!

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.