Ikke vær redd for egget

Mange tror at egg er noe av det verste man spiser hvis man har høyt kolesterol. Men der tar de feil.

Egg
Foto: ScanStockPhoto

- Egg er prototypen på kolesterolrike matvarer - og mange tror at dette er en av de verste mattypene man kan spise hvis man sliter med høyt kolesterol, sier Heidi Holmlund, ernæringsfysiolog ved Olympiatoppen.

Men det er en misforståelse.

- Kolesterolet vi inntar via maten er relativt lite i forhold til inntaket av mettet fett, som er den verste synderen med tanke på kolesterolet, sier hun.

Nei til mettet fett

Mettet fett som finnes i blant annet fete meieriprodukter er nemlig det verste man kan putte i seg hvis man har problemer med kolesterolnivået i blodet.

Denne fettypen gjør at det usunne kolesterolet øker i blodet. Dette fører igjen til økt risiko for livsstilssykdommer som hjerte- og karsykdom, høyt blodtrykk, diabetes, kreft og overvekt.

- Enumettet og flerumettet fett som vi finner i for eksempel oljer, myke margariner, nøtter og fet fisk senker kolesterolet og slike fettsyrer bør vi spise mer av, sier Holmlund.

Livsnødvendig

Kolesterol er et livsnødvendig fettstoff som kroppen selv kan produsere.

Kolesterolet har mange viktige funksjoner, men hvis det produseres for mye kolesterol - eller man spiser for mye av stoffet - blir det overskudd av det i blodet.

Kolesterolet kan da samle seg på innsiden av blodårene og åreforkalkningen starter.

- Spis variert

Ifølge Lipidklinikken kan du oppnå en 10 – 30 % senkning av kolesterolet dersom du legger om kostholdet ditt. Dette kan skje i løpet av få uker.

- Det vil si at de fleste som har høyt kolesterol på grunn av livsstil kan normalisere koleserolnivået sitt ved å legge om livsstilen, sier Holmlund.

Det viktigste er å spise mindre fett, og da særlig mettet fett.

 

Olivenolje
Foto: ScanStockPhoto

- Det er viktig med et variert kosthold. Man bør passe seg for halvfabrikata som grandiosa, helmelk og meierismør, sier hun og anbefaler at man bytter til mykere margariner, majonesbaserte pålegg, grove kornprodukter og rene kjøttprodukter.

- Og glem ikke frukt og grønnsaker daglig.

Koke maten

Holmlund anbefaler også at man baker eller koker mat - og at man prøver å begrense steking av mat. 

 - Ved stekingen må du bruke mye fett. Men hvis du skal steke, bruk olje eller flytende margarin. Jo mer flytende, jo bedre. Rapsolje er det beste å steke i, sier hun.

Transfett farlig

Man bør også redusere inntaket av kjeks, bakevarer laget i butikken med lang holdbarhet og halvstekte brød og rundstykker. Disse matvarene inneholder transfett, et kjemisk oppbygget fett.

- Transfettet oppfører seg som mettet fettsyre, men for de som har hjerte- og karsykdommer kan dette fettet faktisk være enda verre, forklarer ernæringsfysiologen.

 

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)