Lisa Arntzen, sosionom og pressekontakt ved Dixi Ressurssenter i Oslo.
Foto: Dixi Ressurssenter– Har du opplevd et overgrep eller noe du tror er et overgrep, er det viktig å oppsøke overgrepsmottak eller lege for en generell helsesjekk. Dette er viktig for å sikre spor til eventuell politietterforskning, sier Lisa Arntzen, sosionom og pressekontakt ved Dixi Ressurssenter i Oslo.
Hun understreker at du ikke må være sikker på om det er en voldtekt eller om det faller inn under straffeloven.
– Mange som opplever «gråsonesex» har det vanskelig og sliter i etterkant. Da er det fint å ha noen å prate med, sier sosionomen.
Landsdekkende hjelpetilbud
Eline Thorleifsson er overlege ved overgrepsmottaket ved legevakten i Oslo.
Foto: HelseetatenArntzen anbefaler å sjekke ut nettportalen dinutvei.no – og støttes av Eline Thorleifsson, overlege ved overgrepsmottaket ved legevakten i Oslo. Denne gir en landsdekkende oversikt over hjelpetilbud for dem som de som har blitt utsatt for seksuelle overgrep.
– Det finnes overgrepsmottak i alle landets fylker. Vi tilbyr samtale og hjelp til å forebygge uønsket graviditet og sykdom. Vi tar sporprøver (DNA) og dokumenterer eventuelle skader. Hos oss kan man også få hjelp til å håndtere eventuelle etterreaksjoner de 3–4 første måneder etter hendelsen, forteller overlegen.
Tilbudet er for alle over 14 år, både menn og kvinner. Og du kan får hjelp uavhengig om du har anmeldt saken eller ei.
– Mange er usikre på om de orker å anmelde forholdet og vi som helsepersonell tar heller ikke stilling til det. Vi tilbyr samtale med bistandsadvokat som kan hjelpe til med å drøfte disse spørsmålene, sier Thorleifsson og legger til at den overgrepsutsatte vil møte et medisinsk og psykososialt team.
– Oppsøk hjelp så fort som mulig
Overlegen understreker viktigheten med å oppsøke hjelp så fort som mulig etter et overgrep. Dette er for å sikre spor etter hendelsen.
– Bevisene oppbevares i minst tre måneder, så det er fint å ha bevis uavhengig av om du anmelder med en gang eller senere, sier Thorleifsson.
Rådet fra overgrepsmottaket er å unngå å dusje. Helst bør du ha på klærne fra hendelsen.
– Hvis du mistenker at du har blitt påført rus kan vi hjelpe til med å ta prøver av dette, sier overlegen.
Det er også viktig å spare på elektroniske spor som meldinger og bilder.
– Tekstmeldinger, e-post og bilder må tas vare på. Vær også oppmerksom på Snapchat, der bildene forsvinner innen 24 timer. Sengetøy og spor på din egen kropp er viktige bevis, i tillegg til vitneforklaringer og opptak fra eventuelle overvåkningskamera, bemerker Arntzen i Dixie.
– Mange føler at det er deres egen feil
Arntzen ved Dixi Ressurssenter forteller at mange unge ofte lurer på om det er voldtekt eller ei.
– Blir du presset, eller ikke er i stand til å motverge deg, er det overgrep. Men mange føler at det er deres egen feil. Fordi de flørtet, drakk alkohol eller var leddkledd. Husk at det er alltid den som begår overgrep som har ansvaret, sier hun.
Hun understreker viktigheten med å anmelde overgrepet.
– Andre kan ha anmeldt samme person. Mange lar være å anmelde fordi de ikke har bevis, men det politiet sitt ansvar å skaffe bevis. Ditt ansvar er å forklare deg sannferdig, opplyser Arntzen i Dixi Ressurssenter.
Hennes erfaring er at mange ikke anmelder voldtekt.
– Samtidig sier 1 av 10 kvinner at de har opplevd voldtekt. Mørketallene er store. Vi opplevde allikevel en stor oppsving i henvendelser etter «Skam», forteller sosionomen.