– Voldtekter skjer under blackout

De fleste voldtekter er festrelaterte. Og i flertallet av tilfellene har jenta drukket så mye at hun ikke husker noe.

Full dame

Anmeldelser kommer gjerne når jenta ikke husker noe. - Da opplever hun at hun har blitt utnyttet, sier politiet. (Illustrasjonsfoto.)

Foto: Colourbox

Marianne Sætre

- Man må forberede seg litt på å avvise, sier Marianne Sætre, senioranalytiker i Oslopolitiet. Når man har drukket mye blir man svak, og avvisning kan bli vanskeligere, påpeker hun.

Foto: NRK

– Jenta husker ikke noe og opplever at hun har blitt utnyttet, sier Marianne Sætre, senioranalytiker i Oslopolitiet, til NRK.no.

En tredjedel, og den største kategorien av voldtekter, er festrelaterte, og i mer enn halvparten av tilfellene har jenta blackout under overgrepet.

– Det starter gjerne på vorspiel og så fortsetter man å drikke på byen og drar kanskje også på nachspiel. Alkohol er helt klart en risikofaktor, sier Sætre.

Les også: Hver fjerde voldtekt skjer på fest

– Forbered deg på å avvise

Marianne Sætre er hovedansvarlig for en stor rapport om voldtekter som kom tidligere i år, «Voldtekt i den globale byen. Endringer i anmeldte voldtekter og seksualkultur i Oslo».

Ifølge Sætre skjer de færreste voldtekter på den måten som ofte fremstilles i mediene, at offeret plutselig «dras inn i en busk»;

– Ofte skjer det en slags tilnærming, for eksempel når man er på vei hjem. Noen blir innpåslitne, og man må avvise. Har man drukket mye blir man svak, og avvisning kan bli vanskeligere, så man må forberede seg litt på hvordan man kan gjøre det, sier hun.

Sætre forteller om en grenseløs festkultur blant unge voksne; det er forventet at man skal drikke mye og eksprimentere med sex, noe som gjør at man kanskje våkner opp og har gjort noe man helst skulle ønske at man ikke hadde gjort.

– Har man drukket så mye at man får blackout risikerer man å våkne og skjønne at man har hatt sex, kanskje til og med uten å vite hvem man har hatt det med.

Dersom jenta har blackout, kan gutten dømmes for å ha skaffet seg seksuell omgang med noen som er bevisstløs eller av andre grunner ute av stand til å motsette seg handlingen. Voldtekt straffes med fengsel inntil ett år.

Les også: Mener de har rett til sex

Planlegg hjemreisen

Både det å gå alene - og å ta for eksempel pirattaxi anses å være risikabelt, kanskje særlig i Oslo. Og uansett hvor man bor, er nachspiel en risikosituasjon.

– Dersom du ikke kommer deg hjem og havner på nachspiel, kan noe som virker uskyldig gå over i festrelatert voldtekt, sier Marianne Sætre til NRK.no.

– Jenter bør ha en plan for hvordan å komme seg hjem før de går ut - og prøve å holde seg sammen med vennene sine.

I fjor ble 189 voldtekter anmeldt i Oslo, men dette er bare toppen av isfjellet, ifølge Sætre. Man regner med at så mange som 10 000 blir voldtatt årlig.

– Her er det store mørketall. Særlig er nok terskelen høy for å anmelde noen man kjenner, etter såkalte relasjonsvoldtekter.

– Også i parforhold er dette med å sette grenser viktig. Jenta føler kanskje en forpliktelse til å bli med på alt, men opplever etter hvert at det går utover det som føles bra for henne; og føler seg voldtatt.

Sætre mener det er på tide med offentlig diskusjon om hva både unge kvinner og menn ønsker at sex skal være.

Se «Puls» om voldtekt, på NRK1 i dag klokka 19:45 eller i NETT-TV her.

TV og radio

Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)
Norsk dokumentarserie. I tre månender har de 8 ungdommene hatt samtaleterapi med psykolog Peder Kjøs, og sammen har de funnet veier for å endre livene sine. Psykolog Peder Kjøs og gruppa trener Trine i å tørre å være seg selv. Malin gjør store fremskritt, og Kira med ME kjenner energien komme litt tilbake. Fredrik kommer frem til en løsning han vil prøve på. (8:8)