Hopp til innhold

Finn din fødestilling

- Det er bare fantasien som setter en stopper for hvordan man kan føde, sier jordmor Gunn Olsen. Det beste er å føde i den stillingen du får presset best.

Gravid kvinne rett før fødsel

Noen kommer inn på fødestuen, slenger seg over på siden og føder veldig raskt. Andre bruker lengre tid, og jordmødrene prøver da ut forskjellige stillinger.

Foto: MICHAELA REHLE / Reuters

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

På fødestua i Alta har de fokus på at kvinnene selv skal få velge hvordan de vil føde.

Gunn Olsen, som er med i denne sesongen av «Jordmødrene», forteller at de av og til må veilede og anbefale stillinger.

Gunn Olsen

Gunn Olsen, ledende jordmor ved fødestua i Alta.

Foto: NRK

- Så langt det lar seg gjøre lar vi kvinnen føde i den stillingen hun selv ønsker, forteller hun.

LES OGSÅ:

Oppreist gir mer tyngdekraft

Skal man føde stående, må jordmoren være klar til å ta i mot barnet slik at babyen ikke ramler i bakken.

- Men når det er sagt, så ramler ikke ungene ut. Det er faktisk en del jobbing og jordmor er alltid klar, presiserer Olsen.

Den oppreiste fødestillingen er gunstig i forhold til tyngdekraft. Riene er også mer effektive.

Fødsel

Fedrene klipper ofte over navlestrengen.

Foto: Scanpix

Gunn Olsen forteller at enkelte mener en stående fødsel kan gi mer rifter, men jordmødrene på fødestuen i Alta er ikke av den oppfattning.

En utfordring ved stående fødsel er heller at det etter en stund kan bli tungt for kvinnen.

- De fleste står ikke så lenge, mange finner ut at det blir for tungt. Da kan de enten gå ned på knærne i sengen eller ved siden av sengen, eller bruke en prekestol, sier jordmor Olsen.

Hvis man skal føde i en prekestol, et slags stativ som holder kvinnen oppe, henger de over den og får på den måten støttet opp kroppen.

- De kan også henge over sengen dersom den er heist helt opp, forteller hun.

Les også:

Ikke på rygg med bekkenløsning

Damene som har bekkenløsning pleier å snakke med jordmoren om hvordan hun skal føde. Dette fordi enkelte stillinger kan være ganske belastende for bekkenet.

- Har du bekkenløsning skal du helst ikke ligge på ryggen. Det blir for belastende å føde slik. Dessuten kan de få en verre bekkenløsning etter fødselen, forklarer Gunn Olsen.

I andre tilfeller, som for eksempel dersom babyen må hjelpes ut med sugekopp, må man ligge på ryggen.

- Når vi vet at en med bekkenløsnings skal føde hos oss, snakker vi med henne om fødestillingene på forhånd. En knestående stilling eller liggende på siden kan da være gode valg, opplyser Olsen.

Noen velger også å føde i vann. Det varme vannet kan ofte føles lindrende når kvinnen har smerter.

Les også:

Styres av situasjonen

Noen kommer inn på fødestuen, slenger seg over på siden og føder veldig raskt. Andre bruker lengre tid, og jordmødrene prøver da ut forskjellige stillinger.

- Vi forsøker å få kvinnen til å føde i den stillingen hun klarer og synes er best å være i. De fleste føder i sengen på en eller annen måte, men det er likevel ikke en stilling som kan kalles mer vanlig enn andre. Mange føder i knestående eller på siden, forteller hun.

Fødslene styres mye av situasjonen, og jordmødrene ser an situasjonen og finner en passende stilling sammen med kvinnen.

- Vi har gjennom svangerskapsomsorgen gått gjennom fødestillinger med kvinnen og viser plansjer med mulige stillinger, men jeg vet ikke hvor mange som finnes. Det er bare fantasien som kan sette en stopper for hvordan man skal føde. Når vi ser at kvinnen sliter og at det er dårlig fremgang, kommer vi med anbefalinger om hva som kan være best. Men vi har alltid kvinnen som hovedfokus, avslutter Olsen.

Les også:

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)