Kan man føde med glede?

- Noen får faktisk orgasme under fødselen, forteller doula Elin Enger Mollestad.

Gravid
Foto: colourbox.com / colourbox.com

At fødsel er det vondeste man kan tenke seg, er omtrent opplest og vedtatt. Godt hjulpet av skrekkhistorier fra familie og venner, går gravide og gruer seg, mens de øver seg på å uttale ordet "epidural".

Arrangør av seminaret "Å føde med glede" Elin Enger Mollestad insisterer på at det ikke er nødvendig å lide for å føde. Mollestad jobber som doula (fødselshjelper) og hjelper gravide med å legge til rette for gode fødselsopplevelser.

- Det er veldig få stemmer som forteller om hvor flott en fødsel kan være. Det er på tide at vi begynner å fortelle andre historier, sier hun.

Redsel gir smerte

Gravid

Trygghet er viktig for å redusere smerten, sier doula Elin Enger Mollestad.

Foto: colourbox.com

I fødsel produserer kroppen smertestillende hormoner i store mengder.

- Problemet er at når man er utrygg og anspent, produserer kroppen også adrenalin, som konkurrerer med den smertestillende effekten, forteller Mollestad.

- Jo mer avslappet man er, jo mer smertestillende får man naturlig. Veldig få vil beskrive fødselen som smertefri, men den trenger ikke være en lidelse.

Mollestad mener kvinner må ta tilbake fødselen.

- Jeg er opptatt av valgfrihet. Noen er tryggest på et høyteknologisk sykehus, andre hjemme hos seg selv med en jordmor de kjenner fra før. Det viktigste er at man får velge omgivelsene selv, sier Mollestad.

Hemmelig nytelse

Under seminaret vises også filmen "Orgasmic birth", som følger 11 par gjennom en annen type fødsler enn vi er vant til å se på tv.

Det er vel det siste mange av oss har tenkt på under fødsel, men ifølge Elin Enger Mollestad er ikke nytelse og fødselsorgasmer så helt uvanlig.

- Når jeg holder foredrag, hender det at eldre kvinner kommer bort til meg etterpå og forteller at de hadde en slik opplevelse for 40 år siden, men at de aldri har fortalt det til noen.

- De fleste av oss ler vel litt av "orgasmefødsler"?

- For noen gir dette umiddelbart mening, mens det kan være direkte støtende for andre. Det er fysiologisk mulig, enkelte opplever det. Men det skal vel ikke akkurat være målet med fødselen, sier Mollestad.

Kan øve på en god fødsel

Trygghet og ro er essensielt i tankegangen rundt en mindre smertefull fødsel. Det vil man ha utbytte av også hvis man velger en fødsel med medisinsk smertelindring, mener Mollestad.

Hun nevner dempet lys, trygghet på menneskene i rommet, kjærlig berøring, varmt vann og kjent musikk som faktorer som spiller positivt inn i en fødsel.

- Og man kan absolutt forberede seg til fødsel. En god ting er å puste rolig og lydløst.

- Og det kan være lurt å øve seg på å slappe av. Da kan man ligge helt stille en liten stund hver dag og spenne og slappe av, muskel for muskel. Det er lettere å slappe av under smerte hvis man har øvd på det. Avspente muskler gir en mer effektiv fødsel!

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.