Hopp til innhold

Slik føder du hjemme

Er du villig til å føde uten epidural, kan du ha fødselen hjemme sammen med en jordmor du har blitt kjent med på forhånd.

Nyfødt baby

Nesten 250 kvinner planlegger hjemmefødsel i Norge hvert år.

Foto: colourbox.com

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Anett H Michelsen

Jordmor Annett Hegén Michelsen.

Foto: Privat
Nyfødt baby

Hjemmejordmoren har nettopp tatt i mot en baby.

Foto: Skjermdump fra Jordmødrene / NRK

Årlig fødes om lag 60.000 barn i Norge.

Mellom 200 og 250 av dem er planlagte hjemmefødsler.

- Det er betydelige lokale variasjoner i antall hjemmefødsler i de forskjellige fylkene, men tilbudet finnes over nesten hele landet, opplyser jordmor Annett Hegén Michelsen, som jobber 50 prosent som hjemmejordmor.

Det er ingen som kan leve av bare å være hjemmejordmor i Norge, derfor har hun også en halv stilling i en kommune i Østfold i tillegg.

I kveld kan du se henne ta i mot en baby på Rjukan, i kveldens første episode av «Jordmødrene» på NRK1 klokken 20.15.

Passer ikke alle

Hvis man ønsker å føde hjemme er det fire kriterier som først må oppfylles:

  • Det kan bare være én baby i magen
  • Babyen må ligge med hodet ned
  • Moren må være frisk under svangerskapet
  • Babyen må fødes til termin

- Ikke alle kan føde hjemme. Det er bare de friskeste av de friske. Oppfyller man ikke disse kriteriene må man føde på sykehus eller fødestue, presiserer jordmoren.

Er man egnet for hjemmefødsel, kan man kontakte en hjemmejordmor i sitt område.

- Jeg dekker hele Østlandsområdet, fra Telemark til Vestfold og Østfold. Men det bør ikke være lenger å kjøre enn at jeg rekker frem i tide, sier Michelsen.

Man har på forhånd hatt flere samtaler med jordmoren, som også har vært på hjemmebesøk for å planlegge hvor barnet skal fødes og for å lære seg veien.

- Jeg må kontaktes i god tid før fødselsstart og så blir jeg der til barnet er født. Det er også en del av jobben å følge opp den nye familien de neste fire dagene, opplyser hun.

Koster tusenlapper

Marit Heiberg

Marit Heiberg, leder i Jordmorforeningen.

Foto: Jordmorforeningen

Prisen på en hjemmefødsel varierer noe, men egenandelen ligger på mellom 2000 og 3000 kroner.

- Man betaler til jordmoren, og deretter kan man kontakte Helfo for å få tilbake deler av summen. Det koster mellom 2000 og 3000 kroen for den som skal føde, informerer hun.

Jordmoren får også noe dekket av Helfo, og sitter da igjen med en sum på mellom 5000 og 7000 kroner.

- Det er ingen kjempelønn for hjemmejordmødrene, all den tid de må være på vakt før og etter fødselen. Det er idealistiske jordmødre som tar på seg dette, mener Marit Heiberg, leder i Jordmorforeningen.

Forskjellige fødesteder

Ved hjemmefødsel kan du velge fødested.

- Folk har mange forskjellige ønsker om hvor de vil føde. Jeg har for eksempel tatt i mot barn i en snekke på Hvaler, under et tre og andre steder utendørs, forteller Michelsen.

Eksemplene ovenfor er særtilfeller. De fleste føder på sitt eget bad

Men hun tar ikke i mot barn hvor som helst.

- Jeg har sagt nei til et forslag en gang. Da ville hun føde i sjøen, etter inspirasjon fra en film om å føde mellom delfiner i vannet i Australia, sier hun.

Hjemmejordmødrene Lisbeth og Annett stillte til nettmøte onsdag kveld.


Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Hjemmefødsel

Her tar hjemmejordmor Annett Hegén Michelsen i mot en baby på Rjukan.

Foto: Skjermdump fra Jordmødrene / NRK

Hjemmefødsel er et bevisst valg

Michelsen synes hjemmefødsel er en fin ting, og mener de fødende ikke føler så mye smerte fordi de slapper av og er trygge på jordmoren.

- Vi kan massere, gi akupunktur og lindre noe av smerten ved å la kroppen ligge i varmt vann. Frykt bidrar til mer vondt, så når den fødende har blitt kjent med og er trygg på meg, og er i hjemmets trygge omgivelser, slapper de mer av, forklarer Michelsen.

Heiberg fra Jordmorforeningen er ening i at trygghet er svært viktig under fødsel.

- Men kvinnene må ville føde hjemme. De velger bort muligheten for epiduralen mot en trygghet i en kjent jordmor. Noen liker det best, mens andre liker best å føde på sykehus med alle hjelpemidler og beredskap tilgjengelig, sier hun.

Tar ingen sjanser

Dersom det blir rifter under fødselen, kan jordmoren gi lokalbedøvelse og sy.

Skulle det oppnå større komplikasjoner før, under eller etter fødselen, sørger jordmoren for at den fødende raskt kommer seg til nærmeste sykehus.

- Jeg har ikke mistet et eneste barn på de 18 årene jeg har vært hjemmejordmor. Men jeg tar ingen sjanser. Er det den minste fare for at noe kan gå galt, drar vi til sykehuset , understreker Michelsen.

- Det kan oppstå ting underveis i svangerskapet eller under fødselen, og da reiser de på sykehuset. Alle har samme mål om friskt barn og best mulig fødeopplevelse for kvinnen, avslutter Marit Heiberg.

Neste ukes episode av «Jordmødrene» vises i Nett-tv klokken 20.45.

Les mer om «Jordmødrene »her.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)