Hopp til innhold

Fedre sliter med fødselen

Når mor føder, hva skal far egentlig bidra med da? Jordmor og firebarnsfar Borzoo Haddadi synes ikke det er rart at man både besvimer og kaster opp.

Far og barn

Mange fedre besvimer eller kaster opp under fødselen. Men blir de forklart hva som skal skje på forhånd, er de bedre rustet for å takle fødselen.

Foto: colourbox.com / colourbox.com

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Borzoo Haddadi

Jordmor Borzoo Haddadi kastet opp da hans første barn ble født, men tok i mot sitt fjerde barn selv.

Foto: Privat

Fødselen handler mye om mor, og ofte er fedrene usikre og vet ikke hvor de skal gjøre av seg.

Jordmor Borzoo Haddadi har selv fire barn, og han har ikke noe problem med å forstå at fedrene synes fødselen er vanskelig.

Han kastet nemlig opp da han ble far for første gang, hvilket førte til at han bestemte seg for at ingen fedre skulle føle seg hjelpesløse eller usikre så lenge han var jordmor under fødselen.

LES OGSÅ:

Mat, drikke og frisk luft

«- Er det ikke annet jeg kan gjøre enn å stryke henne over håret når hun har så vondt?», var det flere fedre som spurte om i ett nettmøte for to uker siden.

Det viktigste er at mannen er til stede og er støttende og gjør det han kan.

- Hvis han kan massere henne på magen, ryggen eller skuldrene er det fint. Men det er i alle fall liten hjelp i en besvimt mann, ler jordmoren.

Føler mannen seg uvel er det viktig at han tar en kort tur ut for å få frisk luft.

- Det er også viktig at han spiser og drikker skikkelig. En fødsel er ofte en stressende situasjon som kan ta mange timer. Hvis man da ikke får i seg nok vann og mat, er det vanlig å besvime, forteller Borzoo Haddadi.

Les også: Slik føder du hjemme

- Viktig rolle

Borzoo Haddadi er jordmor i Odda, og han forteller at alle jordmødre har sin oppfatning av fars rolle under svangerskapet og fødselen.

- At fedrene er på plass er den beste formen for smertelindring for mor. De har laget barnet sammen og skal oppdra barnet sammen i mange, mange år. Fars rolle gjennom fødsel er utrolig viktig, mener han.

Selv har han vært med på mange fødsler de siste 20 årene. Nå er han å se i andre sesong av «Jordmødrene »på NRK1.

Mange liker ikke å se blod, og menn har en mye lavere smerteterskel enn kvinner. De kan være så tøffe de bare vil, men fødsel er det mange som ikke tåler.

Borzoo Haddadi

Mange kaster opp

Far med nyfødt baby

- At fedrene er på plass er den beste formen for smertelindring for mor, mener den mannlige jordmoren i Odda.

Foto: colourbox.com / colourbox.com

Da han skulle bli far for første gang, var han med sin kone på sykehuset i Stockholm.

- Det var et veldig fint sykehus og en fin fødestue, men det var ingen som hadde fortalt meg hva som skulle skje, og jeg ble skremt av hendelsen, forteller han.

Kona skulle få en bekkenbunnsbedøvelse i form av en lang sprøyte inn i underlivet, og det var ikke noe vakkert syn for den vordende pappaen.

- Jeg var sliten og sulten, og hadde bare spist ett pizzastykke hele dagen. Da jeg så sprøyta kjente jeg kvalmen boble opp i meg, jeg rakk akkurat bort til vasken før jeg kastet opp, husker han.

Og han er ikke alene om en slik hendelse. Det er ikke uvanlig at fedre besvimer eller kaster opp under fødselen.

- Mange liker ikke å se blod, og menn har en mye lavere smerteterskel enn kvinner. De kan være så tøffe de bare vil, men fødsel er det mange som ikke tåler, presiserer jordmoren.

Da de to andre barna hans ble født gikk det stadig bedre og bedre, og da den fjerde kom var han selv ferdig utdannet jordmor og tok i mot barnet.

Les også: «Nå lille venn, er du på Facebook!»

Forbereder fedrene

Selv holder han svangerskapskurs for vordende foreldre, og da legger han mye vekt på fars rolle.

- Jo mer de vet jo bedre. Er de godt forberedt virker det ikke så skummelt. Jeg forteller dem at det er viktig at de får i seg vann og kanskje litt appelsinjuice for å få opp blodsukkeret – og rikelig med mat. De andre på fødeavdelingene er også flinke til å spørre om det er noe han trenger, sier jordmoren.

For eksempel kan det å klippe navlestrengen være dramatisk hvis ikke pappaen på forhånd er informert om hva som skal skje, og at det ikke er farlig.

- Navlestrengen er som håret. Det gjør ikke vondt hverken for mor eller barn at den klippes av. Dessuten setter vi to klemmer på den som man skal klippe mellom, forklarer han.

Les også: Kan man føde med glede?

Passer pusten

Å puste korrekt, inn med nesa og ut med munnen, er viktig under fødselen. Borzoo Haddadi forteller at det er en viktig oppgave for fedrene å passe på at kvinnen puster slik.

- Begge to lærer denne pusteteknikken på forhånd. Den er viktig for at babyen skal få nok oksygen. Men når mor er stresset og midt i all pressingen, er det lett å glemme denne pusteteknikken. Da må fedrene passe på og hjelpe til, opplyser jordmoren.

Fedrene tar også gjerne masse bilder, og enkelte har med seg musikk han vet hun liker, som kan hjelpe henne å slappe av.

De fleste opplever fødselen på forskjellige måter, og det viktigste er nok at man snakker sammen på forhånd slik at mannen vet hva som er ønsket av ham på forhånd.

- Jeg bruker som regel en del humor under fødselen, for å bedre stemningen og for å få begge til å slappe mer av. Jeg pleier å tulle med at far ikke må besvime, for da besvimer jeg også - og da er det ingen jordmor her for å ta seg av fødselen, ler han.

Les mer om «Jordmødrene» her

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)