- Lettbrus kan gi tidlig fødsel

Ny forskning tyder på at aspartam kan øke risikoen for at gravide føder for tidlig.

Gravid med drikke

Kunstig søtningsstoff kan være en årsak til at gravide føder for tidlig.

Foto: Colourbox.com

Det kan være en god idé å droppe lettprodukter med aspartam under graviditeten, ifølge en fersk studie av nærmere 60.000 danske gravide.

De kvinnene som drakk minst ett glass med kunstig søtede leskedrikker daglig, hadde 38 prosent høyere risiko for å føde for tidlig.

Risikoen var enda høyere for kvinner som hadde et stort forbruk, mer enn 4 glass, hver dag, skriver Volunteertv.com .

Vil ha kunstig søtning på dagsorden

Forskerne, som er tilknyttet både danske, islandske og amerikanske forskningsinstitusjoner, mener det har vært for lite fokus på gravides inntak av kunstige søtningsstoffer.

Gravide får ofte beskjed om å være forsiktige med sukker, fordi det lett kan fortrenge andre og nyttige næringsstoffer fra kostholdet, i tillegg til at det kan gi større vektøkning.

Kunstige søtningsstoffer som aspartam er omstridte, men Helsedirektoratet i Norge har ikke funnet grunn til å fraråde bruk av det.

Tidligere var det offisielle rådet at lettbrus for gravide var greit, inntil en liter per dag. I de reviderte kostrådene til gravide råder imidlertid direktoratet til å «begrense inntaket».

Risikoøkning for alle

I forhold til premature fødsler, er det ingenting i denne studien som tyder på at sukkerholdige drikker øker risikoen for gravide.

Risikoen økte imidlertid både for normalvektige og overvektige kvinner ved inntak av aspartam. Særlig mye økte risikoen for svært tidlige fødsler.

Forskerne understreker imidlertid at det vil kreve mer forskning før man med sikkerhet kan konkludere med at aspartam er en risiko for gravide.

Studien er publisert i American Journal of Clinical Nutrition .

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem?  Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)