Det kan være en god idé å droppe lettprodukter med aspartam under graviditeten, ifølge en fersk studie av nærmere 60.000 danske gravide.
De kvinnene som drakk minst ett glass med kunstig søtede leskedrikker daglig, hadde 38 prosent høyere risiko for å føde for tidlig.
Risikoen var enda høyere for kvinner som hadde et stort forbruk, mer enn 4 glass, hver dag, skriver
.Vil ha kunstig søtning på dagsorden
Forskerne, som er tilknyttet både danske, islandske og amerikanske forskningsinstitusjoner, mener det har vært for lite fokus på gravides inntak av kunstige søtningsstoffer.
Gravide får ofte beskjed om å være forsiktige med sukker, fordi det lett kan fortrenge andre og nyttige næringsstoffer fra kostholdet, i tillegg til at det kan gi større vektøkning.
Kunstige søtningsstoffer som aspartam er omstridte, men Helsedirektoratet i Norge har ikke funnet grunn til å fraråde bruk av det.
Tidligere var det offisielle rådet at lettbrus for gravide var greit, inntil en liter per dag. I
råder imidlertid direktoratet til å «begrense inntaket».Risikoøkning for alle
I forhold til premature fødsler, er det ingenting i denne studien som tyder på at sukkerholdige drikker øker risikoen for gravide.
Risikoen økte imidlertid både for normalvektige og overvektige kvinner ved inntak av aspartam. Særlig mye økte risikoen for svært tidlige fødsler.
Forskerne understreker imidlertid at det vil kreve mer forskning før man med sikkerhet kan konkludere med at aspartam er en risiko for gravide.
Studien er publisert i
.