Hopp til innhold

Anette dropper keisersnitt, velger setefødsel

Helse Nord ønsker å få ned antall keisersnitt på fødeavdelingene i Nord-Norge. En ny doktorgrad viser at det mye større fare for alvorlige blødninger ved keisersnitt enn ved en vanlig fødsel.

Anette Henriksen

VENTETIDA SNART OVER: Anette Henriksen har gjort vogga klar til babyen som er ventet til verden i slutten av januar.

Foto: Barbro Andersen / NRK

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Anette Henriksen har termin i slutten av januar.

– Jeg har en liten en som sitter i seteleie, og som egentlig har sittet der hele tiden, og som kommer til å være der helt til fødselen, sier Anette Henriksen.

I mange land er det vanlig å bruke keisersnitt når babyen ligger an til å komme med rumpa først. Men på Nordlandssykehuset i Bodø har Anette Henriksen blitt spurt hva hun selv og mannen ønsker.

– Det blir en vanlig fødsel. Man har jo backup fra de rundt, med leger og gynekologer, så da stoler man på de, sier Henriksen.

Mange fødende ønsker keisersnitt

Anca Heyd, medisinsk rådgiver i Helse Nord

Anca Heyd, medisinsk rådgiver i Helse Nord.

Foto: Barbro Andersen / NRK

Hvert år fødes nesten 900 barn ved keisersnitt ved nord-norske sykehus. Bortimot hundre av keisersnittene gjøres utelukkende fordi den fødende sjøl har et sterkt ønske om det.

Medisinsk rådgiver i Helse Nord, Anka Heyd, vil luke bort flest mulig av disse.

– Vi vil forsøke å unngå keisersnitt som ikke gjøres av medisinske grunner, sier medisinsk rådgiver i Helse Nord, Anca Heyd.

Større fare for blødninger ved keisersnitt

Og sykehusene i nord kan støtte seg til ny forskning når de nå jobber for å redusere antallet keisersnitt. Risikoen for alvorlige blødninger er dobbelt så stor ved planlagt keisersnitt som ved vaginal fødsel, sier forsker Iqbal Al-Zirqi ved Det medisinske fakultet på Universitetet i Oslo.

– Vi fant at risikoen ved alvorlig blødning, som at en kvinne blør mer enn 1500 milliliter eller eventuelt må ha blodoverføring, den øker mer når det er keisersnitt, sier Al-Zirqi.

Ved Nord-norske sykehus er det satt igang flere tiltak for å motivere kvinnen til å føde uten keisersnitt.

Anette Henriksen

Anette Henriksen

Foto: Barbro Andersen / NRK

– Det er en problemstilling som gynekologene er veldig bevisst på. Og spesielt i vår landsdel kan man ikke bare komme og si at man ønsker keisersnitt, sier Heyd.

I hele den industrialiserte verden øker antallet kvinner som velger keisersnitt. Også i Nord-Norge har det vært økning, men likevel er antallet lavere enn på landsbasis.

Anette Henriksen tror mange i hennes situasjon - med en setefødsel i vente - ville valgt keisersnitt.

– Ja, det tror jeg. Jeg tror veldig mange har ønske om keisersnitt, sier Henriksen.