Omega-3 er absolutt viktig å få i seg, og vi blir stadig mer bevisste på å spise nok av disse fettsyrene.
Matprodusentene har snappet opp trenden og det dukker stadig opp flere matprodukter i butikken som er tilsatt disse fettsyrene. Brød, kaviar, leverpostei, smør, appelsinjuice og yoghurt med omega-3 finnes i de fleste matbutikker i dag.
Men kan det bli for mye omega-3- og dermed gi oss en negativ helseeffekt?
LES OGSÅ:
- Skal mye til
- Det skal nok mye til før man kan få for mye omega-3 bare gjennom å spise berikede matvarer, sier indremedisiner og kostholdsekspert Fedon Lindberg til Puls.
Han får støtte av klinisk ernæringsfysiolog Kirsti Bjerkan.
- Hvis man skal få for mye av disse fettsyrene i seg, må man spise mye mat som naturlig inneholder omega-3, samt innta hverdagsmat som er tilsatt omega-3 og i tillegg ta store doser med omega-3-tilskudd, sier hun.
LES OGSÅ:
For mye omega-3-fettsyrer er ikke bra, og i følge en undersøkelse kan høye doser ha uheldige effekter på hjerte- og karsystemet.
- Stort sett har omega-3-fettsyrer gunstig virkning på mange ulike funksjoner, men ikke propp i deg for mye. En skje tran om dagen er nok, sier professor Christian Drevon ved Universitetet i Oslo til Helsenytt.
- Spis mer naturlige kilder
Inntil nylig har det vært vanlig i industriell matproduksjon at mat har blitt utarmet for omega-3-fettsyrer, fordi disse fettsyrene harskner lett og gir matvarene kortere holdbarhet.
- Jeg synes at det er positivt at hverdagsprodukter berikes med omega-3 nå, i allefall slik at de får tilbake omega-3 nivået de hadde før industriell produksjon fjernet det, sier Lindberg.
- De fleste av oss får for lite av disse essensielle fettsyrene - og da kan det være ernæringsmessig gunstig å tilsette dette i enkelte matvarer, sier Bjerkan.
- Men ideelt sett kunne man ønsket seg at vi heller spiste mer av matvarer som er naturlig gode kilder til omega-3-fettsyrer enn mat som er beriket med det, sier den kliniske ernæringsfysiologen.
Dyr ingrediens
Ifølge Lindberg berikes matvarene som regel med svært små mengder omega-3.
Dette skyldes at omega-3 som tilfredstiller krav om renhet og som ikke smaker fisk, er en dyr ingrediens.
- Derfor tilsettes den ikke i nevneverdige mengder, sier indremedisineren.
Det finnes verken norske eller internasjonale regler for hvor mye som skal til før man kan si at en matvare er rik på omega-3, slik det er for eksempel med fiber.
LES OGSÅ:
Best i flytende form?
Men hvor effektivt kroppen tar opp omega-3 i mat som er beriket med fettsyrene, er fortsatt uvisst.
- Det forskes mye på dette nå. Logisk sett vil omega-3 opptas best fra mat som inneholder det naturlig, slik som fet fisk eller valnøtter. Men det betyr ikke at omega-3 fra brød ikke opptas, sier Lindberg.
LES OGSÅ:
LES OGSÅ:
Sjekk fettsyre nivået ditt
Hvor mye omega-3-fettsyrer du bør få i deg daglig, avhenger av ditt generelle kosthold og om du gjennom tid har opparbeidet deg et underskudd på omega-3.
- Hvis du sjelden spiser fet fisk og ikke aktivt bruker linfrøolje og valnøtter, er sannsynligheten stor for at du har underskudd av de viktige fettsyrene, sier Lindberg.
Tørr hud, betennelsestilstander, humørproblem, hukommelsesvansker, plager med muskel og skjelett kan blant annet være symptomer på omega-3-mangel.
Hvis du er i tvil, anbefaler kostholdseksperten at du tar blodprøve for å finne ut om du har for lite eller for mye av de ulike fettsyrene.
LES OGSÅ: