NRK Meny
Normal

Ekstrem prisforskjell på tomater

Antall tomatsorter i butikken er tidoblet på få år, og kiloprisen varierer fra 17 til 200 kroner. Men prisen er ikke en garanti for smaken.

Tomater

Prisene varierer fra 17 til 200 kroner per kilo.

Foto: Line Hødnebø / NRK

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.
Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Det er ikke så mange år siden tomat var ensbetydende med en oransj og umoden, litt smakløs frukt. Nå kan du finne 12-15 sorter i butikkene, og de er både røde, grønne, svarte og gule.

Til tross for det enorme utvalget, spiser vi nordmenn minst tomater i verden. Mens grekerne spiser 100 kilo hver i året, spiser vi bare 7.

Kunde Liss-Ingunn Haugen fra Drammen er glad i tomater, men hun er oppgitt over kvaliteten.

- Hvor har det blitt av smaken? Det er mye å velge mellom, men jeg synes mange tomater bare smaker vann. Det er jo et paradoks at de må kalles smakstomater, sier hun til NRK Forbrukerinspektørene.

LES OGSÅ:

Lagres feil

Forsker Michel Verheul har tro på norske tomater

Forsker Michel Verheul tror på norske tomater.

Foto: Rune A. Hansen / NRK

Det er mye som skal klaffe for å lage den gode tomaten. Akkurat som vindruer trenger tomater sollys, god jord og gjødsel.

Men uhell under transport og feil lagring går ut over kvaliteten, og her er det nok det svakeste leddet, mener tomatforsker Michel Verheul ved Bioforsk på Jæren.

- Dessverre ser vi ofte at tomatene lagres for kaldt under transport eller for varmt i butikken, så oppbevaringen etter utsendelse er avgjørende, sier han til NRK.

Han oppfordrer forbrukere som ikke er fornøyde til å klage til butikken.

- Bruk forbrukermakten! Det er viktig at kundene klager direkte til butikken eller produsenten hvis kvaliteten ikke er god nok, råder Verheul.

LES OGSÅ:

Jobber med forbedringer

- Grossister og butikknæringen jobber veldig bevisst med å forbedre seg på dette området, sier Hanne Linnert i Bama.

Hun mener god emballasje og riktig temperatur er vesentlig. Og at tomatene kommer raskere ut i butikken.

- Utfordringen er å øke omløpshastigheten fra jord til bord. Da kan tomatene høstes når de er mer modne og dermed blir også smaken og helseeffekten bedre.

- Vi har tro på at det brede tilbudet i butikkene får nordmenn til å spise mer tomater. Og husk at tomaten har mange sunne stoffer i seg, fortsetter Linnert.

Innhøstingen er avgjørende

Den norske tomatsesongen er i gang

Flavance klasetomater i Rogaland snart klare

Foto: Rune A. Hansen / NRK

- To tomater kan se helt like ut, men pris og smak varierer mye avhengig av innhøstingen, forteller Michel Verheul.

Han forsker på veksthustomater i Norge og mener det er på høy tid at Norge satser mer på tomatproduksjon. Som nederlender synes han det er påfallende mange importerte tomater i butikkene.

- Norske forbrukere vil ha ha tomater med god smak, og de skal være faste, modne og uskadet. Det er litt særnorsk at tomaten skal være søt og da kreves det også kvalitet i dyrkingen, sier Verheul.

I en undersøkelse fra Bioforsk sier 7 av 10 forbrukere at de er villig til å betale mer for god smak, og drøyt 8 av 10 sier de foretrekker norske tomater. I dag er det kun Coop som selger norske tomater hele året.

- Nordmenn er altså villige til å betale for god smak, og det kan være en oppfordring til grossistene om å selge mer av norske, kortreiste tomater som smaker mer, mener Verheul.

LES OGSÅ:

Har du meninger om tomattilbudet i butikkene, pris eller kvalitet? Delta i debatten nedenfor!

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.