Hopp til innhold

- Ribbe er medisin

Vi bør spise mye fett, men lite av den «skokremen» de kaller margarin, mener lege og kokebokforfatter Annika Dahlqvist. Og frukt kan vi godt kutte ut.

Annika Dahlqvist

Ribbe og julemat er slett ikke farlig for helsa, mener den svenske legen Annika Dahlqvist.

Foto: NRK/Scanpix

Hun har solgt nærmere 300.000 eksemplarer av bøkene sine i Sverige. Nå har den svenske legen Annika Dahlqvist tatt turen over grensa for å fortelle det norske folk hva vi skal spise.

– Mange spiser helt feil. Vi spiser alt for lite fett, og alt for mange karbohydrater, sier Dahlqvist til NRK.no.

Det nærmer seg jul. Dahlqvist anbefaler at man spiser hele ribba, og ikke skjærer bort fettet.

– Myten om det mettede fettet er at det er farlig fordi det øker kolesterolet og gir karsykdommer. Det finnes ingen forskning som støtter at det er slik, men myten holdes i live av sterke krefter. Det omsettes årlig kolesterolsenkende medisiner for nærmere 1,5 milliarder kroner i året, bare i Norge, hevder Dahlqvist.

Se Annika Dahlqvist i Morgennytt:

Video Annika Dahlqvist

Å unngå karbohydrater og spise mye naturlig fett er en liten pris å betale for god helse, mener Annika Dahlqvist.

– En katastrofe

I Norge mener Helsedirektoratet at en avgift på mettet fett kan være et godt virkemiddel for å bedre folkehelsa. Hva synes du om det forslaget?

– Det er helt forferdelig. Dette forslaget er en katastrofe. Jeg vil heller si at det er farlig å utelate fettet.

Hun endret kostholdet selv for å gå ned i vekt, og mener nøkkelen ligger i nettopp fettet.

– Før spiste jeg for lite fett, og for mye karbohydrater. Jeg pleier å si at vi som har gått over på denne type kosthold har gått fra å være syke til å bli friske. Undersøkelser viser også at jeg ikke har forkalkninger i verken kar eller årer, sier legen.

Derimot mener hun at egg er noe av det beste du kan spise.

– En god frokost kan for eksempel bestå av egg, bacon eller fisk. Poenget er å utelate karbohydratene, som bare gjør at man blir fort sulten, sier Dahlqvist.

– For mye frukt

Her til lands blir vi anbefalt fem om dagen av frukt og grønnsaker. Dahlqvist spiser ikke noe særlig med frukt.

– Det er utrolig mye sukker i frukten, og derfor mener jeg det er helt feil at vi skal spise så mye av den. Dessuten er det meste av frukten tilsatt sprøytemidler fordi at den skal sendes så langt nord. Det er jo kun på høsten at vi kan spise virkelig sunn frukt, sier Dahlqvist, og legger til at vi heller kan bytte ut frukten med grønnsaker.

– Da slipper du mye av sukkeret, men får likevel C-vitaminene.

Almennlegen er opptatt av miljøet, og at skal spise kortreist mat.

– Derfor er gulrøtter og kål veldig bra. Det er mat vi kan dyrke frem selv, som ikke trenger å transporteres fra andre deler av verden. Nettopp derfor mener jeg at vi også kan la vær å spise olivenolje, når vi kan lage godt smør selv.

- Overser internasjonal forskning

Haakon Meyer

Det finnes definitivt holdepunkter for å si at mye mettet fett er skadelig, sier Haakon Meyer i Ernæringsrådet.

Foto: Anne Lene Solbakken / Folkehelseinstituttet

Det er Nasjonalt råd for ernæring som har det faglige ansvaret for kostrådene i Norge. Lederen i rådet, Haakon Meyer, er oppgitt over påstandene fra Dahlqvist.

- For det første er det feilaktig å si at legemiddelindustrien styrer rådene våre om mettet fett. Våre anbefalinger om å redusere inntaket kom lenge før de moderne medisinene mot kolesterol, sier han til NRK.no.

Han mener også at Dahlqvist ser bort fra mye internasjonal forskning.

- Man kan ikke si at det ikke finnes holdepunkter for at mettet fett øker risikoen for hjerte/karsykdommer. Det finnes mye internasjonal forskning på området, og også Verdens helseorganisasjon/FAO konkluderer i en ny oppsummering med at det er overbevisende dokumentasjon for at risikoen for hjerteinfarkt reduseres ved å bytte ut mettet fett med umettet fett, sier Meyer.

Han presiserer at Ernæringsrådet ikke fraråder bruk av mettet fett, men å begrense det til maksimalt ti prosent av det samlede energiinntaket.

- Vi snakker om mat, ikke om gift. Og det er en fordel å spise variert, sier Meyer.


TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)