NRK Meny
Normal

Må man kaste muggen mat?

Hovedregelen er at muggen mat må kastes. Men det gjelder slett ikke alt.

Syltetøy
Foto: Frukt.no

Kilde: Matportalen

Artikkelen er flere år gammel.

Du åpner lokket på det siste glasset av den deilige ripsgeléen fra i fjor, og forventningen blir erstattet av et skuffet sukk.

Øverst i glasset ligger en liten grønn flekk med mugg.

Og til tross for at det kan være fristende: Syltetøy og saft med mugg på må du kaste, selv om det er med tungt hjerte. Det samme gjelder for frisk frukt og bær.

Muggen eller råtne frukter som brukes til sylting og safting kan føre til at de ferdige produktene inneholder soppgiften patulin, som blant annet kan virke negativt på immunforsvaret vårt.

Noe kan likevel spises

Men ikke all muggen mat trenger å kastes. Når gulosten får en flekk på seg, kan den skjæres bort og resten av osten brukes videre.

Muggen må skjæres bort med god margin, minimum en centimeter rundt det du kan se med det blotte øye.

Det samme gjelder for grønnsaker som har fått små og avgrensede muggflekker. Skjær bort med god margin og bruk resten uten frykt.

Hva er mugg?

Matmugg er flere ulike typer mikrosopp. Noen typer muggsopp produserer giftstoffer for å beskytte seg. Giftstoffene kalles mykotoksiner.

De fleste soppgiftene skilles ut i resten av maten, og finnes altså ikke bare i selve muggflekken. Giftstoffene drepes ikke av varmebehandling.

Man vil sjelden merke at man har fått i seg slike giftstoffer. Med mindre man får i seg store mengder, vil de negative virkningene oppstå over tid. Giftstoffene kan på lang sikt svekke immunforsvaret og øke risikoen for kreft.

TV og radio

Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)
Før spiste vi høne til middag, nå kastes de og brukes i betong. Gjennom å redde et hønsehus med 7500 høner fra søpla, vil programleder Marit Evertsen Grimstad sette fokus på det skjulte matsvinnet og prøve å gjøre noe med det. Er det mulig å få høna tilbake på middagsbordet? (1:4)
Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.