Hopp til innhold

Derfor er blåbærene hvite inni

Du blir ikke blå på tunga av de største bærene som selges i butikken.

Blåbær

Hagebær er hvite innvendig, men fremdeles rike på antioksidanter.

Foto: Karina Kaupang Jørgensen / NRK

Britt Kåsin

Britt Kåsin, informasjonssjef i Opplysningskontoret for frukt og grønt, sier blåbærsalget i Norge har tatt av.

Foto: Alf Børjesson / Opplysningskontoret for frukt og grønt
Bær

Bær kan være en veldig sunn dessert.

Foto: Karina Kaupang Jørgensen / NRK
Hanne Linnert, informasjonssjef i Bama.

Hanne Linnert, informasjonssjef i BAMA.

Foto: Bama

Blåbærsalget i Norge har tatt helt av.

– For under tre år siden var det ingen som kjøpte blåbær i tide og utide hele året. Det har økt så enormt at ingen kunne ha spådd en slik utvikling, sier Britt Kåsin, informasjonssjef i Opplysningskontoret for frukt og grønt til NRK.no.

I 2012 var det totale bærsalget i Norge på 19.000 tonn, en økning på hele 56 prosent fra året før.

Derfor er de annerledes

Blåbærsesongen i Norge er veldig kort, fordi bærene ikke kan produseres hele året.

Bærene du kjøper i butikken er sjelden norske, og en helt annen variant enn de du selv kan plukke i skogen.

I tillegg til at de smaker litt annerledes, er det mye større og hvite innvendig. Og du blir ikke blå i munnen av å spise dem.

– Det er fordi det er en annen variant, som heter hagebær, forklarer Kåsin.

Noen har slike bær i hagen, men de fleste hagebærene importeres fra utlandet.

– Vi importerer blåbær og bringebær fra Mexico, Marokko, Egypt, Italia, Spania, Tyskland, Frankrike, Nederland, Belgia og Polen, sier Lise Mette Kjellberg, kommunikasjonsrådgiver i ICA Norge AS til NRK.no.

Butikkjeden solgte om lag 650.000 kurver med blåbær i 2012.

– Vi har solgt cirka 400 tonn blåbær det siste året, sier Kristin Paus, pressesjef i Coop til NRK.no.

BAMA solgte i fjor 12.000 tonn bær, hvor av 1.400 tonn var blåbær.

– Dette er en økning på 50 prosent sammenliknet med 2011, og det er fortsatt god fart i bærforbruket så langt i år. Årsaken til veksten ligger i økt tilgjengelighet, fokus på bærenes sunne egenskaper, god smak og kvalitet og relativt lave priser, sier Hanne Linnert, informasjonssjef i BAMA til NRK.no.

Så sunne er bærene

Blåbær og bringebær er kjent for å være veldig sunne fordi de inneholder så mye antioksidanter, men stemmer det at hagebærene er så sunne som vi tror?

– Det er ikke så mange produkter som inneholder høye verdier av antioksidanter, men blåbær og bringebær gjør det. Hageblåbær inneholder godt med antioksidanter, men norske skogsblåbær inneholder mye mer , opplyser Kåsin.

Hun understreker at alle varianter av blåbær er sunt, og et godt alternativ til både dessert, snacks og som mellommåltid.

– En skål med bringebær, blåbær og jordbær, toppet med litt vaniljekesam og kanskje litt myte er en veldig sunn og god dessert, foreslår hun.

Det er helt gratis å gå i skogen for å plukke de sunneste blåbærene, men det er ikke så mange som gjør det.

– Hagebærene vi kjøper i butikken er nok den største kilden til antioksidanter fordi det er så mange som spiser det daglig, tror hun.

Men det som kanskje kommer overraskende er at tørkede blåbær inneholder mest antioksidanter.

– Tørkede blåbær inneholder mest antioksidanter per 100 gram, fordi det da bare er tørrstoffet som er igjen i bærene, og antioksidantene blir da fortettet, forklarer Kåsin.

Frokostblandinger med tørkede blåbær er derfor en veldig sunn frokost.

Blåbær

Blåbærene kommer ofte fra Spania og Peru.

Foto: Karina Kaupang Jørgensen / NRK

Importørene kontrollerer bærene

Pressesjef i Coop, Kristin Paus

– Vi importerer blåbær fra Marokko, Spania, Portugal, Chile, Argentina og Polen, sier Kristin Paus fra Coop.

Foto: Coop
Lise Mette Kjellberg

Vi solgte om lag 650.000 kurver med blåbær i 2012, sier Lise Mette Kjellberg fra ICA.

Foto: ICA

Forbrukere er veldig opptatt av bakterier fra andre land, og det er ikke lenge siden vi ble oppfordret til å koke frosne bær før vi brukte dem.

– Det er importørene selv, og ikke Mattilsynet, som er ansvarlig for å kontrollere de importerte bærene, sier Lars Tore Hestad, senior kommunikasjonsrådgiver i Mattilsynet til NRK.no.

Kåsin tror ikke vi bør bekymre oss for mye selv om bærene er importert.

– Økningen de siste årene er veldig verdifull for produsentene. Det ville vært veldig skadelig for dem med en bakterieskandale, mener hun.

– Skyll gjerne bærene i kaldt vann for å få av støv likevel, legger hun til.

Hittil har ikke produsentene funnet bakterier på bærene.

– Vi inngår skriftlige avtaler med alle våre leverandører, internasjonalt og nasjonalt, der de lovpålagte kravene i forhold til matsikkerhet inngår. I tillegg stiller BAMA egne krav, forteller Linnert fra BAMA.

Systemer i seg selv er ingen garanti for trygg mat hvis de ikke følges.

– For å forsikre at systemene etterleves av våre leverandører, tas det ut en rekke mikrobiologiske og kjemiske analyser, både hos dem og ved ankomst til Norge. I tillegg revideres leverandørene ved besøk av oss. Vi har aldri gjort funn av fekal forurensning (ecoli) i noen prøver av bær, understreker hun.

– Det tas stikkprøver hos produsentene og hos oss, men det er ikke funnet bakterier på bærene, sier Paus fra Coop.

– Vi har ikke funnet noen avvik med hensyn til matforgiftnings-/hygienebakterier, sier Kjellberg fra ICA.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)