Topp ti: – Dette er den sunneste hverdagsmaten

Ti tips til deg som vil spise sunnere.

eple

Vi spiser færre epler enn før. Det er dumt, for epler skal være noe av det sunneste du kan spise, ifølge helsemagasinet Medical News Today.

Foto: Colourbox / colourbox.com

Blant det vi spiser til daglig er epler noe av det aller sunneste du kan velge. Imidlertid kjøper vi stadig mindre av denne frukten. Bare fra 2010–2011 gikk eplesalget ned med 3 prosent, ifølge Opplysningskontoret for frukt og grønt.

Arnt Foss, daglig leder i Gartnerhallen, sier at fruktgrossistene foreløpig ikke sliter på grunn av nedgangen i salget.

– Men de merker det jo, det er klart, sier Foss.

Gartnerhallen er landets største produsentorganisasjon for frukt, bær og grønnsaker. Ifølge organisasjonen er ingen tvil om hva som er nordmenns fruktfavoritt.

– Banan selges det mest av i Norge.

– Og eple?

– Det er en god nummer to.

Dropper «fem om dagen»

En fersk kostholdsundersøkelse har kartlagt nordmenns matvaner. Undersøkelsen bekrefter at svært få spiser nok frukt. Dette bekymrer både myndighetene og kostholdsekspertene.

– Hvis vi ikke følger de kostrådene som er basert på vitenskapelige undersøkelser, er det klart at det er større risiko for å få livsstilssykdommene tidligere i livet, uttalte professor ved avdeling for ernæringsvitenskap ved Universitetet i Oslo, til NRK.no da myndighetene la frem sin nye kostholdsrapport tidligere i mai.

– De sunneste valgene

Er du en av mange som sliter med å velge sunne matvarer, bør du kanskje følge rådene til helsemagasinet Medical News Today. De har gjort en vurdering av hvilken mat vi har best helseeffekt av til daglig, og listen inneholder alt fra frukt og grønnsaker til korn og fisk.

Her er de sunneste hverdagsvalgene, ifølge Medical News Today:

1. Epler

Apple

Eple.

Foto: Colourbox

Epler er en utmerket kilde til antioksidanter, som bekjemper frie radikaler. Disse er stoffer som påskynder aldringsprosessen og i noen tilfeller sykdom. Flere studier, blant annet denne, publisert i tidsskriftet Journal of Agricultural and Food Chemistry, har vist at antioksidanter kalt polyfenoler kan forlenge livet. Kvinner som spiser epler regelmessig har mellom 13 til 22 prosent lavere risiko for å utvikle hjertesykdom.

LES OGSÅ: Prøv radiokokkens eplekake!

2. Mandler

Kernel of almonds

Mandler.

Foto: Colourbox

Mandler er rike på næringsstoffer som jern, kalsium, E-vitamin, fiber, riboflavin og magnesium. En forskningsrapport som ble publisert i tidsskriftet Nutrition Reviews i fjor viste at inntak av mandler kan bidra til å holde kolesterolnivået i kroppen på et sunt nivå. Når mandler i tillegg er en del av et for øvrig sunt kosthold er helseeffekten enda bedre. Mellom 91–94 prosent av fettet i mandler er av det umettede, altså sunne, slaget. Mandler er for øvrig den nøtten som er rikest på fiber.

LES OGSÅ: Mandler mot kolesterol

3. Brokkoli

brokkoli

Brokkoli.

Foto: Colourbox

Brokkoli er rik på fiber, folat, kalium, kalsium og fytokjemikalier. Det er helsebringende plantestoffer som har vist seg å kunne redusere risikoen for å utvikle hjertesykdom, diabetes og noen typer kreft. Brokkoli inneholder også antioksidanten betakaroten, samt vitamin C.

4. Blåbær

Blueberries

Blåbær.

Foto: Colourbox

Blåbær inneholder store mengder fytokjemikalier, antioksidanter og fiber. Ifølge en studie utført ved Harvard Medical School i USA har eldre som spiser mye blåbær lavere risiko for å svekkes i hodet, sammenlignet med eldre som ikke spiser blåbær. I en annen studie gjort ved Texas Woman's University ble det påvist at inntak av blåbær kan bidra til å hindre vektøkning, fordi polyfenoler i bærene hemmer utviklingen av fettcellene i kroppen – samtidig som polyfenolene også bidrar til å bryte ned fett. Polyfenoler er kjemiske substanser i planter.
I blåbær finner du også antocyaniner. De gir bærene den fine fargen, og har ifølge en forskningsrapport publisert i American Journal of Nutrition også den egenskapen at de kan bidra til å senke høyt blodtrykk.

5. Fet fisk

Raw Salmon Fillet

Laks.

Foto: Colourbox

Laks, ørret, makrell, sild, sardiner og ansjos er blant de sunneste fiskesortene du kan spise. Fisken har olje i kjøttvevet og rundt innvollene, og denne oljen, nærmere bestemt omega 3, er svært gunstig for hjertehelsen din og nervesystemet ditt. I tillegg inneholder fet fisk godsaker som vitamin A og D

6. Grønne bladgrønnsaker

Fresh spinach

Spinat.

Foto: Colourbox

Spinat, grønnkål og bladgrønnsaker i samme kategori kan redusere risikoen for å utvikle diabetes type 2. Det ble klart da forskere ved Leicester universitet i England sammenlignet seks større studier. Kraftfôret til Skipper’n, spinat, er svært rik på antioksidanter, særlig når den inntas rå, eller kun er lettere varmebehandlet. Videre er spinat en god kilde til vitamin A, B6, C, E og K, så vel som selen, sink, niacin, fosfor, kopper, folsyre, kalium, kalsium, mangan, betain og jern.

7. Søtpotet

Søtpotet

Søtpotet.

Foto: Colourbox

Søtpoteten har sakte, men sikkert inntatt det norske kostholdet. Den er rik på kostfiber, betakaroten, komplekse karbohydrater, kalsium, protein, jern, vitamin A, vitamin C og vitamin B6.

8. Hvetekim

Hvetekim

Hvetekim.

Foto: Colourbox

Hvetekim er spiren til et nytt korn, og regnes for å være svært næringsrikt. Et høyt innhold av vitamin E er én av grunnene til dette, i tillegg til at hvetekim er rikt på folsyre, tiamin, sink, magnesium, fosfor og essensielle fettsyrer. Det er vanlig å bruke hvetekim i bakst og i frokostblandinger.

9. Avokado

Avokado

Avokado.

Foto: Colourbox

Mange er redde for å spise avokado på grunn av det høye fettinnholdet, men faktum er at om lag 75 prosent av kaloriene i avokadoen kommer fra enumettet fett – altså sunt fett. Avokadoen er svært rik på B-vitaminer, vitamin K og vitamin E.

LES OGSÅ: Derfor bør du spise avokado

10. Havregryn

Havregryn

Havregryn.

Foto: Colourbox

En skål havregrynsgrøt er en god start på dagen. Havregryn inneholder mye løselig fiber. Det er bra for magen, og enkelte studier tyder på at løselig fiber også kan bidra til å senke kolesterolnivået i kroppen. Havre er en god kilde til komplekse karbohydrater, B-vitaminer, omega 3-fettsyrer og kalium.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)