NRK Meny
Normal

Mistanke om hepatitt A i frosne bær

Frosne bær kan være årsaken til et kraftig utbrudd av hepatitt A i de nordiske landene. – Kok bærene før du spiser dem, oppfordrer helsemyndighetene.

Frosne jordbær

Frosne jordbær kan være smittekilden til et stort utbrudd av hepatitt A i nabolandene. Men trolig ikke i Norge.

Siden nyttår er 22 personer smittet av hepatitt A i Norge. Det er over halvparten så mange som antall smittede i hele fjor.

Også i de andre nordiske landene øker antallet pasienter. 22 svensker er smittet siden begynnelsen av desember, mot normalt fem. Og 30 dansker er blitt syke.

Nå går alarmen om at den kraftige økningen i Norden kan stamme fra frosne kjøpebær. Men norske helsemyndigheter tror at det kan være en annen smittekilde her i landet.

Frosne jordbær

Årsaken til den kraftige oppblomstringen av sykdommen er ikke fastslått, men helsemyndighetene tror at frosne jordbær kan være den største smittekilden.

I Sverige, Danmark og Finland oppfordres nå forbrukerne om å koke kjøpebærene i minst ett minutt før de spises. Da vil eventuelle virus forsvinne. Rådet gjelder alle typer frosne bær fra alle leverandører.

Fordi hepatitt A er en alvorlig sykdom, gjelder rådet inntil man eventuelt får avkreftet at frosne bær er smittekilden, ifølge SVT Nyheter.

Spørreskjema

Det svenske Smittskyddsinstitutet sender nå spørreskjemaer til alle som er smittet de siste fem månedene for å undersøke hva de har spist. På den måten håper man å finne en felles smittekilde.

Samtidig gjennomfører det svenske Mattilsynet laboratorieprøver av mistenkte frosne bær. Det er for tidlig å si noe om hvilke varemerker som eventuelt er berørt.

– Vi har gjort tilsvarende undersøkelser i Norge. Men da vi spurte alle pasientene om hva de fikk i seg før de ble syke, svarte bare halvparten at de hadde spist bær som de har kjøpt frosne, forteller rådgiver Anneke Steens i Folkehelseinstituttet.

– Og bare én av de norske pasientene som hadde spist bær var smittet av samme type hepatitt A som pasientene i Danmark, sier hun til NRK.no.

– Alltid lurt å koke

Norske pasienter er med andre ord smittet med forskjellige typer hepatitt A-virus, og ikke fra én felles smittekilde slik tilfellet er i Danmark.

Men Steens legger til at Folkehelseinstituttet fortsatt venter på flere prøveresultater, og at de følger situasjonen nøye.

– Bør norske forbrukere koke frosne bær?

– Det er alltid et godt råd å varmebehandle matvarer som er frosset ned ferske. Da er man helt sikker på ikke å få i seg smitte, sier Anneke Steens.

Ett av problemene med hepatitt A er at man kan bli syk av veldig små virusdoser. Det gjør smittekilden ekstra vanskelig å oppdage.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.