Hopp til innhold

Derfor bør du spise sitron

Visste du at buddhistene ser på sitronen som en av de tre velsignede fruktene?

Sitron
Foto: ScanStockPhoto

Sitronen er stappfull av C-vitamin og de sterke antioksidantene sitrusflavonoider.

LES OGSÅ: Derfor bør du drikke grønn te

Styrker blodkarenes vegger

Sitrusflavonoider er biologisk aktive stoffer med mange helsebringende egenskaper. De styrker blant annet blodkarenes vegger, forebygger sykdommer som åreforkalkning og er gunstige ved leging av sår.

C-vitaminets viktigste helseeffekter er at det styrker immunforsvaret, bekjemper infeksjoner, forebygger kreft, danner proteinet kollagen i bindevevet og holder hud og knokler sunne.

Pektiner, som finnes i det hvite skinnet rundt sitronbåtene, er også lurt å få i seg. Pektin bidrar til å senke nivået av det skadelige kolesterolet i blodet.

Dreper bakterier

Sitron, som egentlig stammer fra områdene sør for Himalaya, har blitt brukt i medisinen i årtusner. 

Den gule frukten sies å kunne være effektiv i behandlingen av revmatisme, leddgikt, høyt blodkolesterol, fordøyelsesbesvær, forkjølelse og influensa.

LES OGSÅ: Derfor bør du spise hvitløk

Før de moderne desinfiseringsmidlene kom på markedet, ble sitron brukt til desinfisering. Ikke så rart det, fordi sitronenen er et naturlig desinfiserende og antiseptisk middel.

Sitronsaft kan sprøytes rett på huden - og har en bakteriedrepende effekt.

Sitronskallet inneholder en eterisk olje, som også dreper bakterier og parasitter. Den kan blant annet brukes til behandling av munnsår, tannkjøttbetennelse, forkjølelse og sår hals.

Velsignet frukt

Sitroner

Sprut litt sitronsaft på oppskjærte eplebiter, så unngår du at de blir brune.

Foto: rj lerich

Frukten som buddhistene kaller en av de tre velsignede fruktene - sammen med fersken og granateple, kan brukes til så mangt på kjøkkenet.

Den er ypperlig i kaker, salatdressinger og til fisk, og den er perfekt i kalde drikker og i teer. Lemonade, for eksempel, er en deilig og frisk tørstedrikk.

Når du kutter opp frukt og grønnsaker, kan du bruke noen dråper sitronsaft til å hindre misfarging av disse. Det er spesielt effektivt mot for eksempel avocado eller eple, som lett blir brunt etter det er kuttet opp. 

LES OGSÅ: Derfor bør du spise ingefær

LES OGSÅ: Derfor bør du spise oliven

 

FÅ PULS-NYHETSBREV GRATIS. TRYKK HER