Hopp til innhold

Advarer mot jo-jo slanking

- Helsegevinst kan ikke måles i kilo, hevder overlege.

Badevekt
Foto: ScanStockPhoto

- Når du slanker seg, settes forbrenningen på sparebluss. Når du da begynner å spise igjen fordi kroppen skriker etter mat, øker fettmassen uten at forbrenningen øker tilsvarende. Da legger du på deg, sier overlege Jøran Hjelmesæth, senterleder ved senter for sykelig overvekt i Helse Sør-Øst.

LES OGSÅ: Mat som slanker deg

Blir lurt av kroppen

- Hvis kroppen tror at den er tom for energi, går forbrenningen ned, slik at energien spares på. Det skjer for eksempel når du faster, sier fedmeforsker Janne E. Reseland til Puls.

Derfor er det viktig å spise regelmessig når man slanker seg.

- Spiser du ofte og lite - uten for mange kalorier, vil magesekken kjenne at den er full, og forbrenningen opprettholdes, sier Reseland.

LES OGSÅ: Slik øker du forbrenningen din

LES OGSÅ: Nettmøte om barn og overvekt

Må endre strategi

Mange av pasientene Hjelmesæth behandler, har drevet med jo-jo slanking siden de var barn.

Vektreduksjon.
Foto: Unspecified / Scanpix

Men overlegen advarer nå mot dette og mener at jo-jo slankerene må endre strategi.

- Det er viktig å senke ambisjonene og ikke slanke seg mer enn en klarer å holde seg stabilt på. Man må endre livsstil på lang sikt og ikke på kort sikt, sier han.

For i følge overlegen trenger kroppen tid til å stabilisere seg på den nye vekten, slik at en slipper å gå opp igjen i vekt.

LES OGSÅ: Kondistrening og overvekt

- Vekttap betyr ikke bedre helse

Hjelmesæth mener helsegevinst ikke kan måles i antall kilo.

- Selv om kiloene raser av, betyr ikke det mye bedre helse. Det er de første kiloene som reduseres som er viktige, pluss fysisk aktivitet som er minst like viktig.

En en vektreduksjon på 5 prosent, og 30 minutters rask gange om dagen vil gi en betydelig helsegevinst.

Ifølge ernæringsfysiolog og Bedre Puls-ekspert Kirsti Bjerkan er det gunstigst med en vektreduksjon på omkring en halvkilo til en kilo i uka.

- For når vekttapet går langsomt, betyr det at det er fettmassen som reduseres - og ikke muskelmassen, sier hun.

LES OGSÅ: Kan jeg bare slanke rompa?

LES OGSÅ: Overvektig tenåring

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)